W Dolnej Saksonii najważniejszą odmianą pozostaje w dalszym ciągu 'Elstar'. Uprawiany jest na powierzchni 2369 ha, co stanowi ponad ¼ tego regionu. Dość popularne są także odmiany: 'Jongored', 'Prinve Red', 'Braeburn' i 'Piękna z Boskoop'.
W 2012 roku jabłonie w dolnej Saksonii zajmowały areał 8163 ha, czereśnie – 505 ha, śliwy i grusze od 248 ha do 311 ha.

Odmiana 'Elstar' wyhodowana w 1955 roku w Holandii, powstała za skrzyżowania 'Golden Delicious' i 'Ingrid Marie'. Ma bardzo aromatyczny, słodko-kwaśny,soczysty i wyrazisty w smaku miąższ, dlatego jest ceniona przez wielu konsumentów.
'Piękna z Boskoop' i jej czerwony sport to tradycyjnie odmiana na szarlotki i do pieczenia, ale miłośnicy aromatycznych korzennych smaków zjadają je także na surowo. 'Braeburn' z Nowej Zelandii ceniony jest za swój jędrny miąższ. Poza tym wciąż wielu jest smakoszy lokalnych odmian o bardzo zróżnicowanych smakach od lekko kwaśnych i orzeźwiających po słodkie.

Źródło: LPD, fruchtportal.de

Najnowsze komentarze

Choroby i szkodniki

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection