Czerwone owoce smakują lepiej - podaje berliner-zeitung.de. Barwne mutanty odmian lepiej się sprzedają, nawet 'Golden Delicious', który miał blady rumieniec wydawał się atrakcyjniejszy.

Za barwę odpowiedzialne są antocyjany, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka:  chronią przed promieniowaniem UV, wzmacniają odporność, oczyszczają z wolnych rodników. Są oznaką dojrzałości owocu. Z badań wynika, że smak jabłek o dobrze wybarwionej skórce jest lepiej oceniany.

Jeszcze inną kategorią są owoce o czerwonym lub różowym zabarwieniu miąższu. Mogą być stosowane do przetwórstwa oraz zjadane na surowo w zależności od odmiany (zawartości cukrów, kwasowości i cierpkości). Ich atrakcyjność wynika z odmienności.

Opracowano na podstawie: berliner-zeitung.de, www.lameuse.be, fruchtportal.de

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin