sadzimaZbiór jabłek w styczniu na naszej półkuli? Tak się dzieje. Wszyscy wiemy, kiedy należy zbierać jabłka. Nie wszyscy wiedzą natomiast, że można je zbierać w środku zimy, jak to robią Kanadyjczycy z prowincji Quebec.

Zmrożone w temperaturze ponad minus 20 st. C doskonale nadają się do produkcji soków, a następnie cydru. Niektórzy zapewne mogą porównać zbiór jabłek zimą do zrywania przemrożonych winogron z przeznaczeniem na lodowe wina, które charakteryzuje wyjątkowy, przyjemny słodki smak.

Z jabłek poddanych działaniu mrozu łatwiej wytłoczyć sok, wewnętrzna struktura komórkowa miąższu uległa bowiem zniszczeniu. Lodowe cydry, czy tak je można nazwać?

Popatrzmy na zbiory w śniegu…

 

 



Najnowsze komentarze

Choroby i szkodniki

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection