fruit-logisticaFruit Logistica obejmuje wszystkie sektory biznesu owocowo-warzywnego i oferuje prawie kompletny przegląd rynku produktów i usług oraz umożliwia bezpośredni kontakt między liczącymi się graczami, często na poziomie decyzyjnym. Wystawcy prezentują najnowsze rozwiązania, produkty doskonałej jakości, dzięki czemu wiadomo, w jakim kierunku będzie rozwijać się branża, jakimi drogami warto zmierzać do celu, co planować w przyszłości. Do Berlina corocznie przyjeżdżają liderzy. Niektórzy walczą o honorowe laury, tytuł Innowacji Roku. W tym roku w szranki stają między innymi produkty:

1.    Urządzenie do liczenia i pakowania owoców (Abracad Technoworks BV, Holandia) jest łatwym w adaptacji systemem pakowania kartonów i małych torebek. Składa się z pasa i taśm przenoszących z odrębnymi funkcjami.

2.    Morele o czerwonym miąższu i nie tylko z Izraela powstały w wyniku tradycyjnego krzyżowania. Są one szczególnie słodkie i soczyste (Brix 18-20%), wielkość 44-55 mm średnicy. Odmiana Blackcot ma lekko omszoną skórę, żółty miąższ (Brix 18%), Vaiolet jest czerwona na zewnątrz i ma miąższ tego samego koloru, Tiger z kolei ma czerwoną skórkę, a miąższ jest częściowo ciemno zabarwiony (Brix 20%). Wszystkie mogą być eksportowane, są bowiem dość trwałe.

3.    Apfel-Schiffchen ® (Elbe-Obst Vertriebsgesellschaft GmbH, Niemcy) powstał z plastrów jabłek wysuszonych w innowacyjny sposób – bez uszkadzania struktury, a specjalne opakowanie umożliwia zachowania naturalnego aromatu i chroni przed wilgocią.  

4.    Nergi ® (Nergi ® - Sofruileg, Francja) jest odmianą miniaturowego kiwi. Owoce wielkością zbliżone są do winogron i można je jeść razem ze skórką. Negri zawiera dużo witaminy C i błonnika, może być stosowana w deserach różnego rodzaju i jako przekąska. Odmianę tę charakteryzuje większa trwałość – zebrane w Europie pod koniec sierpnia są sprzedawane do początku listopada.

W tym roku krajem partnerskim jest odległe Peru. Z tego kraju w minionym roku wyeksportowano 842 tys. ton owoców i warzyw o wartości 1,1 mld USD. Głównie były to winogrona, szparagi, awokado, mango, banany i owoce cytrusowe. Sprowadzano je do USA (36%), Holandii (24%), Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Hongkongu. Rośnie potencjał Peru w sprzedaży granatów, jagód i fig.

Źródło: www.fruitlogistica.de, fruchtportal.de, foto - centrum prasowe Fruit Logistica

peru

morele-czerwone

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin