Genetycznie modyfikowane jabłonie zostały wyhodowane w Ameryce Północnej i już wkrótce owoce z nich mogą trafić do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Biotechnologiczna firma Okanagan Specialty Fruits (OFS) oferuje odmianę jabłek, których miąższ nie ciemnieje po przekrojeniu. Nazwano je Arctic Apples, a nową cechę uzyskano dzięki unieczynnieniu odpowiedniego genu. Hodowca obecnie zabiega o pozwolenie na wprowadzenie do uprawy tej odmiany w obu państwach. Spodziewane jest uzyskanie zezwolenia w Kanadzie do końca 2013 r. Przedstawiciele OFS liczą na to, że jabłka z miąższem, który nie brązowieje znajdą zastosowanie m.in. w branży fresh-cut i w cateringu. Sceptycy uważają jednak, że konsumenci nie oczekują takiego produktu, gdyż dostępne są substancje oraz techniki, które chronią miąższ pokrojonych jabłek przed ciemnieniem (np. witamina C). Poza tym na amerykańskim rynku są odmiany jabłek nie GMO, które charakteryzują się niewielką skłonnością do zmiany barwy miąższu.

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin