Niewłaściwe przechowywanie owoców suszonych może prowadzić do rozwoju pleśni (mykotoksyny, aflatoksyny), która stwarza zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Badania przeprowadzone w Niemczech na 113 próbkach orzechów i fig suszonych nie wykazały większych odchyleń od norm unijnych. Zbadano też migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pistacje i orzechy wymieszane.
Niedostateczna wentylacja, wysokie temperatury i wilgotność sprzyjają rozwojowi pleśni, a ich metabolity mogą być szkodliwe dla ludzi nawet w małych ilościach. Duże odległości podczas transportu, znaczne wahania temperatury i uszkodzenia owoców sprzyjają rozwojowi grzybów.
Konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na kolor suszonych owoców i ich zapach.
Źródło: mugv Brandenburg, fruchtportal.de
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Sadownicy polują