WAPA podała prognozy zbiorów jabłek w Chinach – będą one mniejsze o ponad 12 mln ton, czyli tyle ile wynosi cała produkcja tych owoców w UE. Na świecie zmniejszy się również produkcja pomarańczy. Szacuje się, że ilość pomarańczy do przetwórstwa będzie mniejsza o blisko 25 %.

Według prognoz WAPA podanych podczas kongresu Prognosfruit, produkcja jabłek w Chinach zmniejszy się w wyniku strat wywołanych przymrozkami o 28 % i wyniesie 31,500 mln ton (w poprzednim roku zbiory wyniosły 43,800 mln ton). Oznacza to straty w produkcji na poziomie 12,300 mln ton. Warto zauważyć, że niewiele więcej wyniosą zbiory jabłek w całej UE – 12,611 mln ton.

Oczekuje się, że zmniejszy się również globalna produkcja pomarańczy. Spadek wyniesie 6,0 milionów ton w porównaniu do ubiegłego roku, kiedy osiągnęła poziom 47,8 miliona. Winna jest niesprzyjająca pogoda,  która wpłynęła na wielkość zbiorów w Brazylii i USA.

Jednocześnie oczekuje się, że zmniejszy się ilość owoców do przetwórstwa, a co za tym idzie, również produkcja soku pomarańczowego. Według prognozy będzie to spadek o prawie 24 procent do 1,6 mln ton. Eksport świeżych pomarańczy nie zmieni się prawdopodobnie.

Produkcja w USA spadnie o 24 procent do 3,5 mln ton ze względu na niekorzystną pogodę i chorobę cytrusową (citrus greening disease), która może porażać owoce aż do zbiorów. Mniejsza będzie zarówno ilość owoców do eksportu, świeżej konsumpcji krajowej, jak i owoców do przetworzenia.

Prognoza zbiorów pomarańczy w Brazylii zakłada 23-proc. spadek do poziomu 16 mln ze względu na niesprzyjającą pogodę wiosną. Produkcja pomarańczy do przetwórstwa spadła o 5,0 milionów ton do 11,1milion. Wraz ze spadkiem liczby pomarańczy do przetwórstwa przewiduje się, że produkcja soku pomarańczowego spadnie do 1,0 miliony ton.

 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia