Polska pozostaje jednym z największych odbiorców ukraińskiego koncentratu jabłkowego. Chociaż w naszym kraju trudno znaleźć dane dotyczące importu, informacji dostarczają bardzo często zagraniczne serwisy.

I tak, jak podaje UPOA, ukraińska organizacja rolnicza, w ciągu pierwszych 3 miesięcy nowego sezonu (lipiec-wrzesień) Ukraina wyeksportowała 12,4 tys. ton koncentratu jabłkowego, czyli o 9% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ale pod względem pieniężnym eksport wzrósł o 2% do 13,2 mln USD.

Dyrektor UPOA wyjaśnia, że sytuacja ta jest spowodowana dość dużą różnicą cen jabłek przemysłowych w poprzednim i obecnym sezonie. Ubiegły rok upłynął pod znakiem rekordowych zbiorów jabłek, co wpłynęło na cenę nie tylko deseru, ale także jabłek przemysłowych, kiedy ukraińscy producenci sprzedawali jabłka do przetwórstwa poniżej 1 UAH/kg. W tym roku nastąpił spadek zbiorów jabłek, ze sporym odsetkiem jabłek gorszej jakości, które nie są jednak przeznaczane na przemysł, tylko kierowane na rynek owoców świeżych.

Jak przypomina organizacja, głównymi importerami koncentratu ukraińskiego są kraje UE, a mianowicie Polska, Austria i Niemcy. Warto również zwrócić uwagę na Stany Zjednoczone, które w ostatnich latach znacznie zwiększyły import koncentratu jabłkowego z Ukrainy. Wzrost zainteresowania USA wynika z kurczących się dostaw z Chin w związku z napiętymi stosunkami gospodarczymi między tymi dwoma krajami.

 

Źródło: UPOA

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia