Zagraniczni analitycy rynku potwierdzają, że połączenie nałożonych przez USA ceł na chiński koncentrat i dużych zapasów polskiego koncentratu nadal ogranicza potencjalną sprzedaż chińskiego produktu do USA. Jednak, co ciekawe, znacznie zwiększył się w tym roku eksport chińskiego koncentratu do krajów, na które Amerykanie nie nałożyli wysokich ceł. 

Mimo że w tym roku zbiory jabłek w Chinach były większe, a tym samym produkcja koncentratu jabłkowego również,  Chińczycy wyeksportowali w listopadzie do USA tyle samo, co w ubiegłym roku – eksport ledwie przekroczył poziom z listopada 2018 r . tj. 31 910 ton w porównaniu z 31 115 ton.

Jednak w sumie Chiny wyeksportowały 72 235 ton koncentratu w listopadzie 2019 r., co stanowi wzrost o 58% w stosunku do objętości 45 780 ton z listopada 2018 r.

Większy wzrost eksportu wynika zatem z wyższej sprzedaży do Rosji, gdzie sprzedaż wyniosła 9 765 ton, co stanowi wzrost o ponad 7 000 ton w stosunku do wielkości z listopada 2018 r. Południowa Afryka także odnotowała wzrost o 4 000 ton do 7365 ton, oraz Niemcy, które sprowadziły nieco ponad 3000 ton (około 200 ton w listopadzie poprzedniego roku).

Chiny wyeksportowały również 4620 ton do Turcji, dzięki czemu ich sezonowa sprzedaż do tego kraju osiągnęła 12 370 ton. W ubiegłym sezonie liczba ta wynosiła ponad 1000 ton. Zdaniem analityków, ​​chiński produkt jest ponownie etykietowany w Turcji i reeksportowany jako sok turecki.

 

 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Projekt strony www Sitte.pl Lublin