Hiszpanie liczą straty po mroźnym weekendzie

W ostatni weekend Hiszpanię nawiedziły silne mrozy. Miejscami temperatura spadła do -5 stopni. Według sadowników szkody są znaczne. Ucierpiały też sady we Włoszech.

W ostatni weekend na obszarach uprawy owoców pestkowych w Lleidzie i Huesce w Hiszpanii odnotowano silne mrozy. W nocy z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę temperatury spadały poniżej 0ºC, najsilniejszy i najdłuższy mróz wystąpił w sobotę. Perspektywy kampanii dla sektora były świetne, biorąc pod uwagę doskonałe kwitnienie drzew owocowych, ale to pierwsze niekorzystne zjawisko pogodowe w miesiącach poprzedzających zbiory może wszystko zmienić…

Według producentów i organizacji rolniczych szkody spowodowane przez mrozy są znaczne, nie tylko ze względu na utracone kwiaty, ale także z powodu wpływu, jaki mogą mieć na jakość owoców. Chociaż do zbiorów jest jeszcze długa droga i można zarejestrować więcej nieprzewidzianych zdarzeń pogodowych, po tym mrozie tegoroczne plony mogą zbliżyć się do zeszłorocznych, kiedy to spadły o około 30% lub co gorsza, mogą spaść jeszcze bardziej.

„Chociaż mrozy dotknęły większy obszar prowincji Lleida, obszary północne wydają się najbardziej dotknięte, ponieważ znajdują się bliżej Pirenejów i dalej od rzeki Ebro. Na południu Lleidy jest więcej nierówności; niektóre działki bardzo ucierpiały, podczas gdy inne miały po prostu dodatkowe przerzedzanie”, mówi Francesc Pena, dyrektor Sat Bepa, firmy produkującej i eksportującej z siedzibą w gminie Seròs, w regionie Baix Segre w Lleidzie.

Na niektórych obszarach produkcyjnych temperatura spadła do -5 stopni C. Przez zbyt wiele godzin było bardzo zimno, więc trudno jest uratować owoce” - mówi Pere Magrí, kierownik szkółki Viversa mieszczącej się w Almenar na północy Lleidy. 

„Od 80 do 90% naszej produkcji zostało bezpośrednio dotkniętych przez te mrozy, które były szczególnie silne we wczesnych godzinach. Straciliśmy praktycznie całą produkcję moreli oraz większość brzoskwiń, nektarynek i płaskich brzoskwiń – mówi producent i eksporter. „Szacuję, że produkcja moreli w Lleidzie mogła zostać zmniejszona o około 50%, ponieważ znajduje się ona na bardziej zaawansowanym etapie fenologicznym niż inne gatunki”.

„Mam wieloletnie doświadczenie w uprawie owoców pestkowych. Po tych mrozach część kwiatów, które przetrwały, może mieć problemy później, podczas zawiązywania się owoców, co odbije się na jakości owoców. Zwykle owoce opadają do początku zbiorów” - powiedział 61-letni sadownik.

„Otrzymaliśmy telefony od producentów zgłaszających szkody z każdego obszaru produkcyjnego Lleidy, więc był to jeden z najbardziej dotkliwych mrozów, jakie pamiętamy w prowincji. W ciągu najbliższych dwóch tygodni poznamy więcej szczegółów i będziemy w stanie oszacować, jak silne były te mrozy na tych kwiatach, które już zamknęły się i zawiązały, a także jak przebiega rozwój owoców. Wiemy jednak, że zbiory będą ograniczone”- mówi przedstawiciel AFRUCAT. Zbiory owoców pestkowych w LIeidzie rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają do września.

Mrozy w Huesce i Lleidzie zbiegły się z falą przymrozków, które nawiedziły Włochy, zarówno na obszarach produkcji jabłek i gruszek, jak i na obszarach uprawy owoców pestkowych, takich jak Emilia Romania, której kalendarz produkcji jest podobny do kalendarza Lleidy.

Powiązane artykuły

X