Biologia i szkodliwość
Patogen ten najczęściej poraża owoce o głębokim oraz słabo zasklepionym zagłębieniu przykielichowym. Na początku ciemnieją łuski komory nasiennej, a następnie pojawia się w niej szara lub biała z różowym odcieniem grzybnia. Tkanki wokół gniazda nasiennego brunatnieją oraz gniją. Wówczas na skórce owoców nie widać objawów choroby. Wraz z rozwojem patogena, zgnilizna stopniowo rozprzestrzenia się na cały owoc. Grzyby, które są sprawcami zgnilizny gniazda nasiennego, mogą rozwijać się jako saprofity w glebie, na pędach drzew oraz w przechowalni. W sprzyjających warunkach dokonują infekcji owoców.

Zwalczanie
Należy przechowywać zdrowe i nieuszkodzone owoce w czystych skrzynkach oraz skrzyniopaletach. W celu ograniczenia rozprzestrzeniania patogena, należy usuwać z przechowalni gnijące owoce.
 

Powiązane artykuły

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X