W przyszłym miesiącu poznamy, które firmy zostały wyróżnione nagrodą im. prof. Szczepana A. Pieniążka, przyznawaną w trakcie Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. W ten sposób będą uhonorowane najlepsze produkty i usługi przeznaczone do produkcji sadowniczej i warzywniczej, zaprezentowane w trakcie TSW 2015 w dniach 19-20 lutego w EXPO XXI w…Czytaj więcej: Nagroda im. prof. Szczepana A. Pieniążka dla najlepszych Dodaj komentarz

Znamy już trzecią i ostatnią osobę, która zwyciężyła w konkursie "Pełny obraz sadownictwa". Tablet ThinkPad Lenovo otrzymuje Michał Mitręga z miejscowości Nowa Sucha. Spośród licznych filmów i zdjęć nadesłanych na konkurs w grudniu 2014 r. jury oceniło jego pracę najwyżej. Gratulujemy zwycięzcy. Zobacz zwycięski film Pozostali zwycięzcy…Czytaj więcej: Trzeci sadownik, który wygrał tablet to... Dodaj komentarz

Przyszedł czas na podsumowanie ankiety, w której zapytaliśmy sadowników: "Która metoda pozwoli najskuteczniej ograniczyć nadwyżki jabłek na rynku?". Do 30 grudnia w ankiecie udział wzięły 84 osoby, a wśród nich 55 proc. uznało, że najskuteczniejsze będzie ograniczenie nasadzeń i produkcji jabłek. 20 proc. sadowników uważa, że problem rozwiąże…Czytaj więcej: Ponad 50 proc. sadowników uważa, że trzeba ograniczyć nasadzenia jabłoni 3 komentarze

Zachęcamy do wzięcia udziału w ankiecie, w której postawiliśmy sadownikom pytanie: "Która metoda pozwoli najskuteczniej ograniczyć nadwyżki jabłek na rynku?"  -Sprzedaż owoców do biogazowni  -Zwiększenie spożycia w kraju -Eksport na odległe rynki -Przerób na sok i cydr -Ograniczenie nasadzeń / produkcji Weź udział w…Czytaj więcej: Ankieta: Która metoda pozwoli najskuteczniej ograniczyć nadwyżki jabłek na rynku? 3 komentarze

Evelina to odmiana klubowa (czerwony mutant Pinovy), pochodząca z Niemiec. Na rynek trafiła w 2006 r. i od tamtej pory powiększano jej nasadzenia do obecnych 700 ha. W Europie produkuje się ją w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Holandii, Belgii, Słowacji, Francji, Chorwacji, Włoszech i Wielkiej Brytanii. Spodziewany jest wzrost powierzchni upraw…Czytaj więcej: Evelina – marka coraz bardziej światowa 2 komentarze

Spośród prac konkursowych wysłanych w listopadzie do redakcji portalu e-sadownictwo.pl wybrano najlepszą. Tablet ThinkPad Lenovo otrzymuje Rafał Hajduk z Widowa k. Belska Dużego. Jury najwyżej oceniło film, który nawiązuje do tematu konkursu „Pełny obraz sadownictwa. Gratulujemy zwycięzcy. Obejrzyj nagrodzony film Jednocześnie organizatorzy…Czytaj więcej: Drugi sadownik nagrodzony tabletem ThinkPad Dodaj komentarz

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin ogłasza konkurs dla rolników: „ZWRACAM OPAKOWANIA, DBAM O BEZPIECZEŃSTWO W GOSPODARSTWIE I ŚRODOWISKO” Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin ogłasza konkurs dla rolników „Zwracam opakowania, dbam o bezpieczeństwo w gospodarstwie i środowisko”. Konkurs jest skierowany do wszystkich rolników, którzy stosują…Czytaj więcej: Konkurs PSOR: „ZWRACAM OPAKOWANIA, DBAM O BEZPIECZEŃSTWO W GOSPODARSTWIE I ŚRODOWISKO” Dodaj komentarz

Zredukowanie liczby pozostałości ś.o.r. do 4 substancji aktywnych w jabłkach po zbiorze jest możliwe, a przez to spełnienie wymagań najbardziej restrykcyjnych sieci handlowych w Niemczech. W jaki sposób Niemcy (Nadrenia-Palatynat) rozwiązują ten problem? Prezentację na ten temat przedstawił Uwe Harzer, z Dienstleistungszentrum Landlichter Raum…Czytaj więcej: Redukcja pozostałości – wyzwania w uprawie jabłoni. Niemieckie doświadczenia Dodaj komentarz

Spożycie soków jabłkowych i cydru stanowi ważne źródło zagospodarowania krajowych jabłek. Cydr dla branży sokowniczej to potencjalny kierunek zagospodarowania moszczu oraz zagęszczonego soku jabłkowego. Według szacunków prognozowany wzrost spożycia cydrów w najbliższych pięciu latach do 90 mln l pozwoli wykorzystać dodatkowo 100 tys. ton…Czytaj więcej: Jedz jabłka, pij sok jabłkowy i cydr! Dodaj komentarz

W ciągu kilku miesięcy cena zagęszczonego soku jabłkowego spadła niemal o połowę – mówi prezes Krajowej Unii Producentów Soków, Julian Pawlak. Na początku 2014 r. zakłady sprzedawały sok w cenie 1,10 euro/kg, a w październiku spadła ona do 0,57-0,66 euro/kg – podaje portalspozywczy.pl. Tak niska cena odzwierciedla także to co dzieje się w skupie…Czytaj więcej: Trudna sytuacja w zakładach przetwórczych 5 komentarzy

 

czysty owoc370

Choroby i szkodniki

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection