Turecki eksport rośnie w siłę
Według Stowarzyszenia Eksporterów Morza Egejskiego, Turcja jest jednym z trzech największych producentów jabłek na świecie, z roczną produkcją na poziomie 4,3 miliona ton.
W ciągu 9 miesięcy (styczeń-wrzesień), eksport tureckich jabłek wzrósł o 65 procent z 78 milionów dolarów do 129 milionów dolarów, w porównaniu z tym samym okresem w roku ubiegłym.
Eksport soku jabłkowego wzrósł o 62 procent, z 86 milionów dolarów do 139 milionów dolarów.
Do końca 2021 r. eksport jabłek i koncentratu jabłkowego osiągnie 400 mln dolarów. W nadchodzących latach Turcy spodziewają się, że liczna wzrośnie 2-3 razy.
Na uwagę zasługuje wzrost eksportu jabłek do Indii, bowiem eksport wzrósł z 16 mln dolarów do 41,7 mln dolarów. Tym samym Indie znalazły się na pierwszym miejscu w rankingu krajów importujących najwięcej jabłek, wyprzedzając Federację Rosyjską.
W tym czasie eksport koncentratów owocowych z Turcji wzrósł o 23 procent, z 223 mln do 268 mln USD. Eksport tureckiego koncentratu jabłkowego stanowił 139 milionów dolarów w eksporcie koncentratów owocowych.
Najwięcej koncentratu jabłkowego Turcja wyeksportowała do Stanów Zjednoczonych (54,5 miliona dolarów). Drugim krajem, który najwięcej koncentratu jabłkowego importuje z Turcji, była Holandia (15,3 mln dolarów). Trzecie miejsce zajmuje Anglia (6,3 miliona dolarów).
Źródło: trthaber.com
Komentarze