Hiszpania: Owoców nie wystarczy dla wszystkich

Przymrozki odnotowane pod koniec 13. tygodnia i na początku 14. tygodnia na obszarach produkujących owoce pestkowe w Katalonii i Aragonii, doprowadziły do tego, że ​​ilość owoców zebranych na obszarach, które stanowią ponad 70% hiszpańskiej produkcji, zostanie znacznie zmniejszona w tym roku. W wyniku przymrozków ucierpiały głównie morele, brzoskwinie i nektaryny, a także jabłonie i grusze.

W miarę upływu dni trwają lustracje sadów w celu oceny stanu kwiatów i zawiązywania owoców. „Nie mamy jeszcze dokładnych danych na temat rozmiarów szkód. Prognozy upraw zaczną się tworzyć pod koniec kwietnia, a dane zostaną ogłoszone w maju. – mówi Manel Simon, dyrektor Afrucat, Stowarzyszenia reprezentującego producentów owoców.

Było wiele godzin z ujemną temperaturą. Ogólnie rzecz biorąc, większość obszarów uprawnych została dotknięta, chociaż intensywność przymrozków była zróżnicowana w zależności od obszaru. Niektóre obszary były już podatne na te zjawiska i mogły korzystać z systemów przeciw przymrozkowych, jednak nawet przy tych zasobach nadal odnotowuje się uszkodzenia.

„Nie wszyscy producenci mają systemy przeciwprzymrozkowe, ponieważ nie było żadnych historycznych zapisów uzasadniających posiadanie tego typu instalacji. W ostatnich dwóch latach były mrozy w miejscach, gdzie ich wcześniej nie było, a to pokazuje, że klimat się zmienia, bo teraz wydaje się, że może się to zdarzyć wszędzie. Z tego powodu prosimy administrację publiczną o zachęcanie do inwestycji w systemy przeciwprzymrozkowe, które naprawdę działają, w celu lepszej ochrony.” - mówi Manel Simón.

Morele, zarówno w Aragonii, jak i w Katalonii, zostały najbardziej dotknięte ze względu na stan fenologiczny, w jakim się znajdowały, chociaż pod względem wielkości zbiorów, ubytek będzie bardziej zauważalny w przypadku brzoskwiń i nektarynek.  W Katalonii ucierpiały również jabłonie i grusze, choć zdaniem dyrektora Afrucat szkody mogą być mniejsze niż w przypadku owoców pestkowych i spowodować znaczne przerzedzenie drzew.

„Obszary dotknięte przez mrozy stanowią ponad 70% hiszpańskiej produkcji owoców pestkowych. Dlatego w tym roku ponownie zobaczymy rozdźwięk między podażą a popytem. Będzie znacznie mniejsza podaż brzoskwiń i nektaryn. Cena powinna być wyższa, bo koszty wzrosły o 35%, biorąc pod uwagę logistykę, paliwo, energię i opakowania, takie jak karton i plastik. Warto też przypomnieć, że mamy prawo łańcucha żywnościowego, które uniemożliwia nam sprzedaż po cenach poniżej kosztów produkcji. Z tego powodu detaliści powinni planować swoje zamówienia już teraz, jeśli chcą mieć wystarczającą ilość zapasów na swoich półkach. Jednego jesteśmy pewni, że owoców nie wystarczy dla wszystkich i będzie drożej” – mówi Manel Simon.

Przedstawiciel Afrucat powiedział również, że biorąc pod uwagę znacznie mniejsze zbiory, nie będzie tak dużego zapotrzebowania na pracowników sezonowych.

Komentarze  

+4 #1 Guest 2022-04-14 08:15
No i git
Mniej roboty więcej kasy
Tylko polskie debile twierdzą,że jest masa jest kasa
Cytować

Powiązane artykuły

X