Pompur – jabłka przyjazne dla alergików trafiają do sklepów
Od 15 listopada 2025 roku w sprzedaży pojawiają się pierwsze oficjalnie jabłka przyjazne dla alergików – Pompur. Za projektem stoją Hochschule Osnabrück, Techniczny Uniwersytet Monachijski (TUM) i Charité w Berlinie, we współpracy z ZIN. Naukowcy wyselekcjonowali klony o niskiej zawartości alergenu Mal d 1, odpowiedzialnego za reakcje alergiczne.
Hodowla trwała wiele lat: pierwsze krzyżówki powstały w 2004 i 2007 roku, a testy odmian pod kątem smaku, wyglądu i alergenów trwały kolejne lata. W 2022 roku jabłka uzyskały prestiżowe certyfikaty ECARF. Prof. Dr. Werner Dierend podkreśla, że choć nie są całkowicie wolne od alergenów, są znacznie lepiej tolerowane przez alergików.
Dla około 3,5 miliona Niemców z alergią na jabłka, premiera Pompur to przełom – w końcu można sięgnąć po świeże owoce bez obaw o nieprzyjemne objawy. Jabłka są duże, soczyste i chrupiące, a odmiany różnią się smakiem: jedna jest słodsza i aromatyczna, druga bardziej klasyczna.
Choć pierwsze plony są jeszcze niewielkie, naukowcy są optymistyczni.
Sadownicy polują
- Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
- Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
- Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Ostatni piątek listopada – święto polskich produktów
- Kupuj od polskiego rolnika – minister Krajewski promuje krótkie łańcuchy dostaw
- Borówka amerykańska pod presją zmian klimatu
- Pompur – jabłka przyjazne dla alergików trafiają do sklepów
- Sadownicy wstrzymują sprzedaż jabłek w oczekiwaniu na lepsze ceny
- Rolnicy ostrzegają: Cięcia w WPR podniosą ceny żywności
- Nowy kompleks badawczy IO-PIB otwarty. Inwestycja wzmacnia pozycję polskiego ogrodnictwa


Komentarze
Niemcy zachwycają się Santaną, też odmiana dla alergików.
Mi osobiście najlepiej smakuje polska Waleria . Jest słodka, parchoodporna, wspaniała w smaku. Dziwne że nie jest dostępna. Sortownie jej nie chcą. Tylko wkoło to samo chcą .