Atut i Wojtek - polskie odmiany jagody kamczackiej
Polecane

Atut i Wojtek - polskie odmiany jagody kamczackiej

Suchodrzew jadalny, nazywany potocznie jagodą kamczacką, to krzew, który w ostatnich kilku latach zyskuje na popularności. Dzięki łatwości uprawy, odporności na niskie temperatury oraz smacznym i zdrowym owocom budzi coraz większe zainteresowanie wśród plantatorów.

Polska jest światowym liderem w jej uprawie. Na rynku dostępnych jest wiele ciekawych odmian, zarówno z punktu widzenia producenta, jak i odbiorcy. Cechą wyróżniającą polskie odmiany od zagranicznych jest wysoka plenność, w miarę równomierne dojrzewanie owoców oraz odporność na mróz i choroby. Atut i Wojtek to jedne z najbardziej popularnych polskich odmian jagody kamczackiej.

Atut

Odmiana bardzo wczesna. Krzew o umiarkowanie silnym wzroście, osiągający wysokość do 1,5 m i szerokość do 1,8 m. Pokrój kulisty, wzniesiony i zwarty. Odmiana bardzo plenna — średni plon z dojrzałego krzewu wynosi około 4 kg owoców. Dobrymi zapylaczami dla odmiany ‘Atut’ są takie odmiany jagody kamczackiej jak ‘Wojtek’ czy ‘Duet’. Owocowanie rozpoczyna na przełomie maja i czerwca. Owoce są duże (2,5 cm długości i 0,8 cm średnicy), ciemnogranatowe, z jaśniejszym, woskowym nalotem. Kształt beczułkowaty, wydłużony i lekko wygięty. Mają słodko-kwaśny smak i intensywny aromat. Jagody należy regularnie zbierać, gdyż po uzyskaniu dojrzałości szybko się osypują. Roślina łatwa w uprawie, odporna na trudne warunki klimatyczne. Cechuje ją wysoka odporność na mróz (do -45°C). Głównym jej atutem jest bardzo wysoka odporność na choroby i szkodniki. Polecana do uprawy towarowej oraz jako odmiana amatorska.

Wojtek

Odmiana średnio wczesna. Wzrost silny. Krzewy dorastają do 1,8 m wysokości i 1,5 m szerokości. Charakteryzuje się kulistym i gęstym pokrojem. Odmiana plenna. Najlepszymi zapylaczami dla odmiany Wojtek są Zojka, Duet i Atut. Kwitnie w pierwszej połowie kwietnia, a owoce dojrzewają w pierwszej połowie czerwca. Zaletą odmiany jest owocowanie już w pierwszym roku po posadzeniu. Z jednego krzewu można uzyskać średnio 3,5 kg jagód, a w optymalnych warunkach nawet do 5 kg. Owoce duże, ciemnoniebieskie, o słodkim smaku i intensywnym aromacie. Skórka pokryta lekkim, woskowym nalotem. Średnia masa jednego owocu wynosi 1,2-1,6 g, długość do 28 mm, a średnica 11 mm. Odmiana cechuje się wysoką mrozoodpornością (do -35°C), a jej kwiaty są odporne na przymrozki do -8°C. Polecana zarówno na duże plantacje towarowe, jak i do uprawy amatorskiej.

Powiązane artykuły