Bronisze: rynek hurtowy stawia na ekologię – powstanie EkoHala
Polecane

Bronisze: rynek hurtowy stawia na ekologię – powstanie EkoHala

Na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym (WRSRH) w Broniszach powstaje nowoczesny obiekt handlowy EkoHala - jedna z największych inwestycji Spółki w ostatnich latach. W uroczystej inauguracji prac uczestniczył minister Stefan Krajewski, który wziął udział w ceremonii wmurowania kamienia węgielnego.

Powstający kompleks to odpowiedź na dynamiczny rozwój rynku ekologicznej żywności  i  rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty bio i eko. Jego uruchomienie znacząco wzmocni infrastrukturę hurtową służącą dystrybucji certyfikowanej żywności ekologicznej w Polsce.

Nowoczesna przestrzeń dla ekologicznego handlu

EkoHala została zaprojektowana jako obiekt spełniający współczesne standardy środowiskowe i energetyczne, dostosowany do potrzeb rynku świeżych produktów oraz sektora e-commerce. Celem inwestycji jest rozwój hurtowej sprzedaży produktów ekologicznych oraz stworzenie przestrzeni dla nowych najemców, w tym podmiotów specjalizujących się w sprzedaży internetowej.

- Inwestycje takie jak ta wzmacniają rozwój rynku produktów ekologicznych i pomagają skracać łańcuchy dostaw. Jednym z naszych działań informacyjnych jest kampania „Kupuj świadomie – produkt ekologiczny”, dzięki której docieramy do konsumentów z jasnym przekazem: warto świadomie wybierać produkty lokalne i ekologiczne – podkreślił minister Stefan Krajewski

W nowej hali przewidziano również cykliczne targowisko z żywnością ekologiczną. Targ będzie działał w wybrane dni tygodnia, obsługując sklepy detaliczne oraz sektor HoReCa. Jak zaznaczył Krzysztof Karpa - prezes WRSRH w Broniszach Będzie to największy ekologiczny hurt w Warszawie:

- Wmurowując kamień węgielny, wmurowujemy także naszą wspólną wizję przyszłości - rynku nowoczesnego, ekologicznego i przyjaznego producentom oraz kupcom. Jestem głęboko przekonany, że EkoHala stanie się symbolem zrównoważonego rozwoju i innowacyjności polskiego rynku rolno-spożywczego

Ekologiczna i niskoemisyjna infrastruktura

Obiekt zostanie wyposażony w rozwiązania przyjazne środowisku: pompy ciepła, instalację fotowoltaiczną oraz zabudowane rampy rozładunkowe, które umożliwią oszczędność energii zarówno zimą, jak i latem. Powstanie także dodatkowa hala – tzw. „wózkownia” – przeznaczona do garażowania i ładowania wózków widłowych.

Kompleks EkoHala obejmie łącznie 10 500 m² i składać się będzie z dwóch sektorów:

  • Sektora logistyczno-magazynowego o powierzchni ok. 6 800 m² z rampami do rozładunku, chłodniami, powierzchniami biurowymi i socjalnymi. Moduły dostępne będą w wielkościach od 171 do 1 173 m².
  • Sektora targowego – dwukondygnacyjnego, o powierzchni 3 650 m², przeznaczonego do tzw. małego hurtu. Zostanie on podzielony na moduły od 60 do 130 m² oraz wspólną przestrzeń targową wykorzystywaną podczas cotygodniowych targów ekologicznych.

Wartość inwestycji, wraz z infrastrukturą pomocniczą, szacowana jest na 68 mln zł. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na listopad 2026 roku. Generalnym wykonawcą jest firma PEKABEX BET S.A. z Poznania.

Wsparcie dla rolników ekologicznych

Budowa EkoHali to ważne wsparcie dla rolników produkujących ekologicznie. Wielu z nich mierzy się z trudnościami w sprzedaży swoich produktów w certyfikowanym systemie i uzyskaniu adekwatnej ceny. Nowa infrastruktura przyczyni się do skrócenia łańcuchów dostaw oraz zwiększenia dostępności produktów ekologicznych w handlu.

Minister Krajewski przypomniał, że rolnictwo ekologiczne przynosi wymierne korzyści środowiskowe – poprawia jakość gleby i wody, ogranicza zanieczyszczenia, zwiększa bioróżnorodność oraz sprzyja wyższemu dobrostanowi zwierząt. Jednocześnie jest to kierunek wymagający, wiążący się z niższymi plonami, wyższymi kosztami oraz koniecznością prowadzenia systemu certyfikacji.

- EkoHala to inwestycja, która będzie służyła budowaniu relacji pomiędzy producentem a konsumentem. Produkcja żywności ekologicznej wpisuje się w działania na rzecz ochrony środowiska i klimatu oraz zmniejsza ślad węglowy – zauważył minister

W dzisiejszym wydarzeniu uczestniczył również poseł Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej (ZSRP), największej organizacji zrzeszającej sadowników w Polsce, przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który również podkreślił, że budowa nowej hali targowej jest świadectwem tego, że rynek hurtowy w Broniszach się rozwija.  

-Doświadczone, świadome społeczeństwa wybierają produkty ekologiczne doceniając ich wyjątkową jakość – podkreślił Maliszewski. Zwrócił również uwagę na to, że  w czasach dominacji sieci handlowych, które narzucają dostawcom niskie ceny, ważne jest stworzenie alternatywnych kanałów sprzedaży.

-To, o czym mówił pan minister, jest próbą przełamania tego impasu na rynku i zwiększenia udziału producentów w łańcuchu dystrybucji. Rynki hurtowe w dużych miastach, takie jak Bronisze, przetrwały trudny okres budowania dominacji sieci hipermarketów i dyskontów, a dziś mają szansę nie tylko umożliwiać handel, ale też w nim uczestniczyć. Rynek Hurtowy w Broniszach ma ku temu ogromne predyspozycje – jest znaną marką wśród warszawskich i polskich konsumentów, wokół której można budować silną markę produktów polskich – dodał Maliszewski.

Rynek żywności ekologicznej – dynamiczny wzrost i rosnąca świadomość konsumentów

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej przekroczyła 2 mld zł i stanowi obecnie około 1% rynku spożywczego. Rozwija się również świadomość konsumentów – różnica cen między produktami ekologicznymi a konwencjonalnymi zmniejszyła się z 40–50% do 20–30%.

-Apeluję więc do konsumentów by stawiali na produkt polski, na naszą żywność wysokiej jakości, na produkt ekologiczny. W dobie umów negocjowanych przez Unię Europejską to konsument ostatecznie zdecyduje, co znajdzie się w jego kuchni, na jego stole – powiedział szef resortu rolnictwa Stefan Krajewski.

Wciąż jednak tylko niespełna 27% konsumentów rozpoznaje unijny znak żywności ekologicznej. Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY, której celem jest promocja systemu produkcji ekologicznej i kształtowanie w mentalności konsumentów świadomych wyborów zakupowych. Kampania realizowana jest w mediach tradycyjnych, Internecie i przestrzeni publicznej.

Polska produkcja ekologiczna rośnie

W 2024 roku w Polsce funkcjonowało prawie 25 tys. producentów ekologicznych, a produkcja była prowadzona na blisko 700 tys. ha użytków rolnych. Największe powierzchnie zajmowały uprawy zbóż, roślin pastewnych, łąk i pastwisk, a także warzyw i roślin strączkowych. W sektorze hodowlanym dominował drób i owce.

-Chcemy zwiększyć tę powierzchnię do 1 mln. 25 tysięcy producentów prowadzi swoje gospodarstwa ekologicznie, ale zależy nam również na tym, żeby otrzymać z tych upraw jeszcze więcej produktów – podkreślił minister.

W strukturze sprzedaży detalicznej największy udział mają jaja ekologiczne (2–3%), a następnie owoce i warzywa (1–2%). Poniżej 1% wynosi udział produktów mlecznych i zbożowych.

Komentarze  

0 #2 Pozyczki 2025-12-03 21:24
Oferujemy wszystkie rodzaje pożyczek finansowych z przystępnym oprocentowaniem 2%. Nasza oferta obejmuje kwoty od 10 000,00 EUR do 1 000 000,00 EUR. Zainteresowane osoby prosimy o kontakt mailowy z poniższymi informacjami w celu złożenia wniosku.

Adres e-mail pożyczkodawcy: agenthinson@gmail.com
Lub
WhatsApp: https://wa.me/message/RPV6ZIIAXFTQL1
Cytować
0 #1 Pozyczki 2025-12-03 21:22
Potrzebujesz pożyczki? Oferujemy wszystkie rodzaje pożyczek finansowych z przystępnym oprocentowaniem 2%. Nasza oferta obejmuje kwoty od 10 000,00 EUR do 1 000 000,00 EUR. Zainteresowane osoby prosimy o kontakt mailowy z poniższymi informacjami w celu złożenia wniosku.

Adres e-mail pożyczkodawcy: agenthinson@gmail.com
Lub
WhatsApp: https://wa.me/message/RPV6ZIIAXFTQL1
Cytować

Powiązane artykuły