Produkcja borówki do mrożenia z przeznaczeniem na eksport – czy warto?

 

W ciągu ostatnich lat uprawa borówki amerykańskiej była najszybciej rozwijającą produkcją sadowniczą w Polsce, co chociażby widać po zmieniającym się krajobrazie, w rejonach sadowniczych powstaje coraz więcej plantacji borówki wysokiej. Nasz kraj jest drugim producentem tych superowoców w Unii Europejskiej i 6. w świecie, mówi się, że  borówka stała się polskim towarem eksportowym. Przy tak dynamicznym wzroście produkcji borówki w Polsce, może warto rozważyć produkcję tych owoców do mrożenie z przeznaczeniem na eksport? Jak się okazuję, mrożone borówki  w porównaniu ze świeżymi mają kilka zalet o których warto wiedzieć.

Po pierwsze, w porównaniu do stosunkowo krótkiego okresu przechowywania świeżych jagód, mrożone można dostarczać przez cały rok, co jest szczególnie ważne w przypadku przetwórstwa spożywczego oraz gastronomii. 

Po drugie, koszty zbioru są niższe, ponieważ zbiór świeżych owoców opiera się głównie na pracy ludzkiej, co wiąże się z wyższymi kosztami, podczas gdy mrożone borówki mogą być zbierane mechanicznie. Gdy powierzchnia produkcyjna jest wystarczająco duża, może to prowadzić do znacznego obniżenia kosztów zbiorów. 

Po trzecie, mrożone borówki mają wyższą wartość odżywczą, ponieważ świeże owoce muszą być przechowywane i transportowane przed trafieniem na półki sklepowe, dlatego też większość nie jest dojrzała w momencie zbioru. Mrożone jagody zanim będą mogły być zebrane, posortowane, oczyszczone i ostatecznie zamrożone muszą być całkowicie dojrzałe. Zamrożenie jagód to najlepszy sposób na zachowanie ich wartości odżywczej.

Mrożone borówki są zwykle przechowywane w temperaturze -18 stopni Celsjusza (-0,4 stopnia Fahrenheita) natychmiast po zbiorach. W tej temperaturze drobnoustroje nie są w stanie się rozmnażać. Zasadniczo nie tylko nie ma to szkodliwego wpływu na zachowanie składników odżywczych, ale nawet ma pewne zalety:

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeanalizował poziomy składników odżywczych obecnych w mrożonych owocach i warzywach, w tym witamin B i C, polifenoli i karotenoidów, i nie stwierdził znaczącej różnicy między zawartością odżywczą świeżych i mrożonych produktów. W niektórych przypadkach mrożone owoce i warzywa wykazywały nawet wyższą zawartość składników odżywczych, takich jak witaminy B i C oraz karotenoidy. Badanie przeprowadzone przez South Dakota State University ujawniło, że silne przeciwutleniacze zawarte w mrożonych borówkach są łatwiej przyswajalne przez organizm ludzki niż te znajdujące się w świeżych jagodach. Podczas zamrażania powstają maleńkie kryształy lodu, które niszczą struktury komórkowe owoców, umożliwiając łatwiejsze wchłanianie antocyjanów.  Ponieważ borówki są mrożone wkrótce po zbiorach, ich jakość jest porównywalna z jakością świeżych jagód.

Jak się okazuję na rynku jest duże zapotrzebowanie nie tylko na świeżą borówkę, o czym pisaliśmy w artykule: https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/ze-swiata/8624-ukraina-glownym-dostawca-mrozonych-borowek-na-rynek-chinski

Co myślicie na temat mrożonej borówki z przeznaczeniem na eksport?  Czy warto rozważyć  produkcje tych owoców pod takim kątem?  

 

fot. pixabay

Powiązane artykuły

X