Rosja szacuje tegoroczne zbiory jabłek na 1,5 mln ton

Według Rosjan w ubiegłym roku samowystarczalność kraju w produkcji jabłek wyniosła 65%, jednak ubiegły rok był mało wydajny z powodu powtarzających się mrozów, które występowały na południu kraju, dlatego w tym roku przewiduję się znacznie większe plony. Okazuje się, ze rosyjscy sadownicy nie tylko zwiększyli produkcję, ale przede wszystkim poprawili jakość owoców, jabłka deserowe stanowią teraz 70% produkcji. Co ciekawe, ze względu na chłodniejszy klimat, te same odmiany uprawiane w Rosji są lepsze w smaku niż te pochodzące z Europy. - możemy przeczytać na rosyjskim portalu agroinvestor.ru.

„W tym roku, przy normalnej pogodzie, zbiory na Terytorium Krasnodarskim, głównym regionie produkcji jabłek, zdecydowanie wzrosną. Ponadto te 13,1 tys. ha sadów, które założono dwa lata temu, zaczną przynosić owoce. Oznacza to, że łączna wielkość produkcji owoców może wynieść około 1,5 mln ton” - powiedział w rozmowie z Agroinvestor.ru, dyrektor związku Michaił Głuszkow „To bardzo wysoka liczba, która może prowadzić do przesycenia rynku i obniżenia cen”. - zauważa.

Igor Mukhanin, prezes Stowarzyszenia Ogrodników Rosyjskich, ma inne zdanie. Zauważa, że ​​jabłko jest najczęściej spożywanym owocem w Rosji, dlatego wskazane jest zwiększenie jego produkcji. „Aby osiągnąć poziom samowystarczalności, rosyjscy sadownicy muszą wyprodukować 3,3 miliona ton jabłek”. Dodaje, że gdy rynek zbliża się do nasycenia, producenci zaczną poprawiać jakość, bo obniżanie cen nie jest dla nich opłacalne, bo to praca ze stratą.

W ciągu ostatnich siedmiu lat rosyjscy ogrodnicy zwiększyli produkcję jabłek deserowych z 500 tysięcy ton do 1,2 miliona ton i corocznie zwiększają wielkość o 250 tysięcy ton, sadząc 16-18 tysięcy hektarów intensywnych sadów. Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej stawia sobie za zadanie położenie kolejnych 60 tys. hektarów sadów w ciągu najbliższych pięciu lat. Taki obszar sadów w pełni zaopatrzy ludność kraju w jabłka.

Według Mukhanina rosyjscy ogrodnicy nie tylko zwiększyli zbiory jabłek, ale także poprawili ich jakość. Wcześniej w sadach typu tradycyjnego 70% jabłek uprawiano do przetwórstwa, a tylko 30% stanowiły jabłka deserowe. W nowoczesnych sadach intensywnych produkuje się 80% owoców deserowych i tylko 20% przemysłowych.

Wiodącymi regionami w produkcji jabłek w Rosji są terytoria Kabardyno-Bałkarskie, Krasnodarskie i Stawropolskie, Tula, Tambow, Lipieck, Wołgograd. Obecnie uprawia się tam najnowocześniejsze i najpopularniejsze odmiany jabłek na świecie. Stowarzyszenie Ogrodników Rosyjskich uważa, że ​​te same odmiany uprawiane w Rosji są lepsze w smaku niż w Europie ze względu na chłodniejszy klimat kraju, owoce zyskują więcej cukru w ​​okresie wegetacji.

 

Powiązane artykuły