Prowadzone są próby stosowania SmartFreshu na gruszkach w celu utrzymania twardości i koloru podstawowego skórki. Jakość owoców około 1 lutego jest wyższa w przypadku jego użycia, co może przyczynić się do poprawy możliwości zbytu przez producentów, hurtowników i detalistów. W przechowywaniu gruszek z użyciem SmartFresh ważny jest smak owoców…Czytaj więcej: SmartFresh na gruszkach Dodaj komentarz

Precooling, wstępne schłodzenie, to termin opisujący szybkie obniżenia temperatury świeżych zbiorów owoców po zbiorze, przyczynia się do przedłużenia okresu przechowywania i poprawy jakości po wyjęciu z chłodni. Wstępne chłodzenie zmniejsza koszty energii. Global Cooling Inc. to jeden z wiodących na świecie innowatorów stawiających na wymuszony…Czytaj więcej: Pionowy przepływ powietrza Dodaj komentarz

W Stanach Zjednoczonych wciąż jeszcze uprawia się tak wrażliwe odmiany na parcha jabłoni jak zapomniany już w Polsce McIntosh. Presja parcha jabłoni w obecnym sezonie była mniejsza we wschodniej części Stanów Zjednoczonych niż podczas chłodnego i mokrego lata 2009 roku, ale problemy ze skuteczną walką z tą chorobą wystepują z powodu odporności…Czytaj więcej: Mocznik wszędzie doceniany Dodaj komentarz

Z Belgii docierają informcje, że o 32% wzrsta sprzedaż odmiany Pink Lady w Europie. Kilka czynników przyczyniło się do sukcesu jabłek tej odmiany: doskonała jakość produktów, dynamiczny udział importerów i dystrybutorów, marketing i reklama w mediach. W Niemczech wzrost sprzedaży wynosi 29% w porównianiu z poprzednim rokiem, we Francji 17%, w…Czytaj więcej: Coraz więcej Pink Lady Dodaj komentarz

Francuscy producenci śliwek opracowali plan na najbliższe 15 lat, aby lepiej przystosować się do zmian we Wspólnej Polityce Rolnej zapowiadanych na 2014 rok. Najważniejszą kwestią pozostaje zwiększenie konkurencyjności uprawy śliw, m.in. poprzez wymianę nasadzeń na 8 tys. ha. Zwiększenie wydajności produkcji  i przeznaczanie większej części…Czytaj więcej: Strategia producentów śliwek Dodaj komentarz

We Francji zebrane zostanie 1,58 mln ton jabłek, tj. tylko około 4% mniej niż  2909 roku według szacunków ANPP. Sadownicy są zadowoleni, gdyż we wszystkich regionach zapowiada się dobre owocowanie. We Francji spodziewane jest: 580 tys. ton ‘Golden Deliciousa’, 248 tys. ton ‘Gali’, 176 tys. ton ‘Granny…Czytaj więcej: Zbiory we Francji 2010 Dodaj komentarz

Według szacunków na 2010 r. produkcja jabłek w byłych republikach Jugosławii: Serbii, Macedonii, Chorwacji, Czarnogórze, Słowenii, Bośnii i Hercegowinie może być zmniejsza o 10–15%. Ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do utraty znacznej części zbiorów w wyniku rozprzestrzenienia się chorób i szkodników oraz gradobić.  Większość…Czytaj więcej: Mniejsza produkcja jabłek na Bałkanach Dodaj komentarz

W stanie Washington ekologiczne jabłka odmiany ‘Honeycrisp’ zaczęto zbierać 9 września. Pakowane są w firmie Viva Tierra.   ‘Honeycrisp’ to odmiana jabłek opracowany przez University of Minnesota, upowszechniana od 1991 roku. Owoce są duże, słodkie, smaczne i soczyste. Wygląd owoców jest niejednolity i zależy od…Czytaj więcej: Ekologiczny ‘Honeycrisp’ gotowy do zbioru Dodaj komentarz

Mechaniczne przerzedzanie już wkrótce będzie testowane na gruszach. Aby było możliwe, konieczne jest odpowiednie prowadzenie sadów, najlepiej w formie ściany owoconośnej. Do prób wykorzystywane jest niemieckie urządzenie Darwin  z trzema obrotowymi ramionami z cienkich przewodów. Model ten nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży. …Czytaj więcej: Mechaniczne przerzedzanie testowane na gruszach Dodaj komentarz

Sezon zbioru jabłek trwa 3 miesiące, produkcja jeszcze dłużej, a plon może być zniszczony w 30 minut. Dotkliwe gradobicia, jakie przetoczyły się przez niektóre rejony USA w lipcu wielu sadowników pozbawiły zysku. W niektórych rejonach aż 98% upraw zostało uszkodzonych, co oznacza, że produkcja soków może wzrosnąć. Gradobicia były wyjątkowo silne.… Czytaj więcej: Pogoda utrudnia produkcję w USA Dodaj komentarz

 

czysty owoc370

Ostatnie ogłoszenia