Opal – nowa odmiana jabłoni

'Opal cov' powstał ze skrzyżowania odmian ‘Golden Delicious’ i ‘Topaz’ w stacji Pugere we Francji. Z wyglądu podobny do pierwszej z wymienionych. Po przodkach odziedziczył skłonność do ordzawiania się. Na owocach pojawia się niekiedy ciemniejszy rumieniec. W warunkach...

Minijabłka

Czegóż to nie zrobią producenci owoców, aby poprawić swoją kondycję finansową? Są nawet w stanie rozpocząć produkcję jabłek wielkości czereśni. Co więcej we Francji stworzyli stowarzyszenie pod nazwą Sicoly specjalizujące się w produkcji jabłek ozdobnych wykorzystywanych w...

Jak Brytyjczycy ograniczają choroby truskawek?

Brytyjscy plantatorzy truskawek, planując jesienne nasadzenia, myślą o zwalczeniu chwastów oraz ograniczeniu chorób i szkodników przez sterylizację gleby. Dezynfekcja ziemi przed założeniem plantacji truskawki optymalizuje plon w następnym sezonie bez większego zagrożenia, że progi pozostałości środków chemicznych zostaną przekroczone....

Perfekcyjny ‘Rubens’ z Wielkiej Brytanii

Producenici odmiany jabłek ‘Rubens’ mają nadzieję, że w tym roku plon będzie wyższym a owoce smaczniejsze, gdyż w tym roku panują sprzyjające tej odmianie warunki pogodowe – dużo słońca latem, zimne noce jesienią, dlatego jabłka są smaczne i pięknie wybarwione....

Czereśniowe sady Anjou

Francuzi w ramach dywersyfikacji produkcji poza orzechami stawiają również na czereśnie. Grupa producencka Vergers d'Anjou (Sady Anjou) w 2010 roku wyprodukowała 290 ton i najprawdopodobniej w przyszłości produkcja zwiększy się owoców tego gatunku. Czereśnie, 360 ton owoców...

Francuzi chcą produkować orzechy

W niektórych rejonach Francji, np. w Loir-et-Cher, rośnie zainteresowanie uprawą orzechów. Sadownicy chcą zdywersyfikować produkcję i zakładają nawadniane sady tego gatunku. Większe nasadzenia będą miały miejsce już tej jesieni w północnych departamentach. Dziesiątki hektarów...

SmartFresh na gruszkach

 Prowadzone są próby stosowania SmartFreshu na gruszkach w celu utrzymania twardości i koloru podstawowego skórki. Jakość owoców około 1 lutego jest wyższa w przypadku jego użycia, co może przyczynić się do poprawy możliwości zbytu przez producentów, hurtowników i...

Pionowy przepływ powietrza

Precooling, wstępne schłodzenie, to termin opisujący szybkie obniżenia temperatury świeżych zbiorów owoców po zbiorze, przyczynia się do przedłużenia okresu przechowywania i poprawy jakości po wyjęciu z chłodni. Wstępne chłodzenie zmniejsza koszty energii. Global Cooling Inc. to jeden z wiodących na świecie innowatorów...

Mocznik wszędzie doceniany

W Stanach Zjednoczonych wciąż jeszcze uprawia się tak wrażliwe odmiany na parcha jabłoni jak zapomniany już w Polsce McIntosh. Presja parcha jabłoni w obecnym sezonie była mniejsza we wschodniej części Stanów Zjednoczonych niż podczas chłodnego i mokrego lata 2009...

Coraz więcej Pink Lady

Z Belgii docierają informcje, że o 32% wzrsta sprzedaż odmiany Pink Lady w Europie. Kilka czynników przyczyniło się do sukcesu jabłek tej odmiany: doskonała jakość produktów, dynamiczny udział importerów i dystrybutorów, marketing i reklama w mediach. W Niemczech wzrost sprzedaży wynosi 29% w porównianiu z poprzednim rokiem, we...

Strategia producentów śliwek

Francuscy producenci śliwek opracowali plan na najbliższe 15 lat, aby lepiej przystosować się do zmian we Wspólnej Polityce Rolnej zapowiadanych na 2014 rok. Najważniejszą kwestią pozostaje zwiększenie konkurencyjności uprawy śliw, m.in. poprzez wymianę nasadzeń na 8 tys....

Zbiory we Francji 2010

We Francji zebrane zostanie 1,58 mln ton jabłek, tj. tylko około 4% mniej niż  2909 roku według szacunków ANPP. Sadownicy są zadowoleni, gdyż we wszystkich regionach zapowiada się dobre owocowanie. We Francji spodziewane jest: 580 tys. ton ‘Golden Deliciousa’, 248 tys. ton ‘Gali’, 176 tys. ton ‘Granny…Czytaj...

Mniejsza produkcja jabłek na Bałkanach

Według szacunków na 2010 r. produkcja jabłek w byłych republikach Jugosławii: Serbii, Macedonii, Chorwacji, Czarnogórze, Słowenii, Bośnii i Hercegowinie może być zmniejsza o 10–15%. Ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do utraty znacznej części zbiorów w wyniku...

Ekologiczny ‘Honeycrisp’ gotowy do zbioru

W stanie Washington ekologiczne jabłka odmiany ‘Honeycrisp’ zaczęto zbierać 9 września. Pakowane są w firmie Viva Tierra.   ‘Honeycrisp’ to odmiana jabłek opracowany przez University of Minnesota, upowszechniana od 1991 roku. Owoce są duże, słodkie, smaczne i soczyste. Wygląd owoców jest...

Mechaniczne przerzedzanie testowane na gruszach

Mechaniczne przerzedzanie już wkrótce będzie testowane na gruszach. Aby było możliwe, konieczne jest odpowiednie prowadzenie sadów, najlepiej w formie ściany owoconośnej. Do prób wykorzystywane jest niemieckie urządzenie Darwin  z trzema obrotowymi ramionami z cienkich...

Pogoda utrudnia produkcję w USA

Sezon zbioru jabłek trwa 3 miesiące, produkcja jeszcze dłużej, a plon może być zniszczony w 30 minut. Dotkliwe gradobicia, jakie przetoczyły się przez niektóre rejony USA w lipcu wielu sadowników pozbawiły zysku. W niektórych rejonach aż 98% upraw zostało uszkodzonych, co oznacza, że produkcja soków może wzrosnąć. Gradobicia były wyjątkowo...
X