Nadchlorany w owocach i warzywach

W Niemczech zaobserwowano zwiększenie zanieczyszczenia owoców i warzyw nadchloranami, które w tym roku osiągnęło rekordowe wartości i zaniepokoiło niemieckie władze. Nadchlorany są to związki chloru powstające w procesach utleniania w atmosferze.  Opadają one naturalnie z kurzem na powierzchnię gleby,...

Orzechy zmniejszają ryzyko cukrzycy

W badaniach przeprowadzonych w Harvard School of Public Health w USA znaleziono zależność między spożywaniem orzechów, a zapadalnością na cukrzycę typu II. W latach 1998-2009 badano kobiety w dwóch przedziałach wiekowych 58 063 kobiety (52-77 lat) i 79 893 kobiet...

Helikopter konta przymrozki

Zimni Ogrodnicy i Zośka byli w tym roku łaskawi dla kwitnących sadów i plantacji. Rzadkością jest przymrozek w drugiej połowie maja lub później, choć i takie się zdarzały, więc z nadzieją można patrzeć w przyszłość. Mniej szczęścia mieli jednak producenci w innych rejonach świata. Jeden z sadowników z okolic Ottawy...

Kiedy Prognosfruit 2013?

Copa-Cogeca" i WAPA (World Apple and Pear Association) w tym roku konferencję Prognosfruit 2013 organizują w Pradze 8-10 sierpnia. Pierwsze prognozy oparte na obserwacji kwitnienia już pojawiają się. Dopiero późnoletnie szacunki są dość precyzyjne i stają się podstawą...

Niespokojny początek sezonu

Na początku maja wystąpiły gradobicia na południu Polski. Już mamy pierwsze straty zarówno w uprawach jak i poszyciu budynków (http://www.polskapogoda.eu/index.php?site=movies&action=show&id=16, http://www.brzoza-krolewska.pl/portal/component/content/article/35-aktualnosci/533-gradobicie-03-05-2013.html i inne). Nie tylko u nas...

Niski import gruszki

Od lipca 2012 do marca 2013 roku na terytorium Federacji Rosyjskiej wyeksportowano wyjątkowo mało gruszek, tylko 260 tys. ton, to jest o 14% mniej niż w poprzednim sezonie. Niższy import rosyjscy analitycy odnotowali tylko w sezonie 2008/2009. Głównymi dostawcami owoców tego gatunku są Holandia, Argentyna i Belgia. Źródło: Fruit-Inform,…Czytaj...

Policzyć, czyli wiedzieć ile jest sadów?

Jeśli coś policzono, to wiadomo ile jest. W przypadku sadownictwa nie jest to takie proste. We Francji pod koniec marca ruszyła akcja inwentaryzacji sadów połączona z oceną praktyk fitosanitarnych. Powodem są niewystarczająco precyzyjne szacunki plonowania i w efekcie...

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka ograniczają apetyt. Pektyny z jabłek stają się lepkim żelem w kontakcie z wodą, dlatego zjadając jabłko i popijając je szklanką wody, wypełniamy swój żołądek, co daje odczucie sytości. Opróżnianie żołądka jest spowolnione, a cukry i tłuszcze uwięzione w żelu z pektyn jabłek, są usuwane z przewodu pokarmowego. Jabłka są dobre dla...

Szkółka prowadza odmianę Rockit

Miniaturowe jabłka odmiany Rockit przyjmą się prawdopodobnie w Europie dzięki szkółce drzewek Rene Nicolai. Pakowane po 5 sztuk owoce w zielonej tubie są ciekawą propozycją dla poszukujących nowej formy dystrybucji. Wielkość jest wyróżnikiem, który przyciąga kupujących....

Stosowanie pestycydów – statystycznie i naukowo

W 2011 roku w Niemczech rozpoczęto projekt PAPA (Julius Kühn Institute, JKI) dotyczący zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin (NAP). Badanie prowadzone jest w sieci gospodarstw. Uzyskane dane za pomocą modeli matematycznych i statystycznych w ramach rozporządzenia...

Co drugie jabłko z Chin

Według analityków Fruit-Inform, z Chin pochodzi około połowa globalnej produkcji jabłek (dokładniej 47% światowego plonu tych owoców rocznie jest tam zbierane). Następne w kolejności są USA, Turcja, Indie, Polska, Włochy i Francja.    Udział Chin w produkcji jest większy niż łącznie sześciu wymienionych krajów. Główną...

Sadownicy wszędzie mają podobne problemy

Sadownicy w Springfield w USA (Missouri) mają podobne problemy co w Europie. Drzewa owocowe zaczynają tam już kwitnąć, a mróz może zniweczyć nadzieje na dobre plonowanie. Co prawda padało tam, więc skończyła się uporczywa susza, ale zapowiadane ochłodzenie nie wróży...

Hipoalergiczne ale genetycznie zmodyfikowane jabłka

Osoby uczulone na pyłek brzozy wykazują też często nadwrażliwość na jabłka. "Co prawda wiadomo, że odmiany 'Golden Delicious' czy 'Granny Smith' dają owoce o silnych właściwościach alergogennych, zaś np. 'Jonagold' i' Gloster' wywołują jedynie lekkie reakcje, ale na...

Zapasy jabłek w UE w marcu 2013 r.

Według danych WAPA zapasy jabłek w dniu 1 marca 2013 r. w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,13 mln t, co stanowiło wolumen o 18% niższy w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim (za fresh-plaza.com). Największymi zapasami jabłek spośród krajów Unii...

Pierwsze jabłka z Argentyny

Mniejsza  podaż jabłek w Europie skłania do importu tych owoców z południowej półkuli. Znacznie wcześniej niż w minionych latach na rynkach hurtowych we Frankfurcie i Monachium pojawiły się pierwsze jabłka deserowe z Argentyny (‘Royal Gala’ o średnicy 70-75 i 75-80...

Producenci a detaliści

Problem cen w obrocie owocami istnieje i prowadzi do nadużyć. Trudno ingerować w prawa popytu i podaży, ale należy tropić nieprawidłowości, uważają niektórzy. Raport Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (EKES) stwierdza nadużycia w sektorze detalicznym, co...
X