Zdrobnienie owoców jabłoni (Apple chat fruit mycoplasma)
Biologia i szkodliwość
Objawy tego patogena widoczne są na owocach. Jabłka z chorych drzew lub pojedynczych gałęzi są znacznie drobniejsze w porównaniu ze zdrowymi. Zaatakowane owoce słabiej się wybarwiają oraz czasem pozostają zielone aż do zbiorów. Zahamowanie rozwoju owoców następuje zwykle po czerwcowym opadaniu zawiązków. Mniej podatne na tego patogena są odmiany z czerwonym rumieńcem. Wówczas pojawia się na nich rozmyty i brunatnoczerwony rumieniec. Choroba ta rozprzestrzenia się w czasie szczepienia i okulizacji, gdy używane są zrazy z porażonych drzew. Okres inkubacji może trwać do kilku lat. Rośliną testową do stwierdzenia tej mikoplazmy jest jabłoń ‘Lord Lambourne’.
Zwalczanie
W celu ograniczenia występowania mykoplazmy, która powoduje zdrobnienie owoców jabłoni, należy używać do rozmnażania wegetatywnego zdrowych zrazów, oczek i podkładek. W przypadku wystąpienia choroby w sadzie, wskazane jest usuwanie i niszczenie porażonych drzew.
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Ukraina liderem importu polskich śliwek
- ZSRP: Wojna czy sprawiedliwy handel?
- Nieproszeni goście w sadzie przyłapani na gorącym uczynku
- Import taniego miodu z Chin i Ukrainy zagraża polskim pszczelarzom
- Mniej biurokracji, więcej pieniędzy dla rolników – nowe przepisy WPR przyjęte
- Podwyżka podatku cukrowego uderzy w sadowników
- Bitwa o Mercosur: Europarlament chłodzi zapał Komisji Europejskiej