Oparzelizna powierzchniowa, czyli „czekolada”

W obecnym sezonie na dużą skalę występują problemy z chorobą fizjologiczną – oparzelizną powierzchniową.

Objawy w postaci smug, a następnie brunatnych plam czekoladopodobnych, widoczne są na skórce jabłek wcześniej na stronie bez rumieńca. Czasami zmiany dotyczą także miąższu owoców.

Wrażliwe odmiany: Idared, Szampion, Mutsu, Golden Delicious, Ligol, mutanty z grupy Jonagolda, Red Delicious Cortland i inne.

Gdy pojawiają się pierwsze zbrązowienia, to znak, że powinniśmy pomyśleć o jak najszybszym przesortowaniu i sprzedaniu jabłek, w miarę upływu czasu zmiany obejmują bowiem coraz więcej owoców.

komorajablkaskrzyniaPrzyczyny:
1./ upalna i sucha pogoda kilka tygodni przed zbiorem, tak jak w sezonie 2015. Im większa liczba dni z temperaturą poniżej 10 st. C przed zbiorem, tym mniejsze nasilanie choroby;
2./ zbyt wczesny zbiór jabłek;
3./ intensywne nawadnianie przed zbiorem;
4./ nieprawidłowe nawożenie, a w szczególności zbyt mało wapnia w owocach i zbyt duża dawka nawozów azotowych;
5./ parametry przechowywania, jak zbyt wysoka i zbyt powolnie obniżana temperatura oraz zawartość tlenu w składzie atmosfery w komorze, a także zbyt wysoka wilgotność względna;
6./ ograniczona cyrkulacja spowodowana złym ustawieniem w komorze lub jej nadmiernym wypełnieniem;
7./ łączenie odmian wrażliwych z innymi, które produkują związki aromatyczne;
8./ w przypadku gruszek choroba spowodowana jest niewłaściwą temperaturą przechowywania i prawdopodobnie przejrzewaniem owoców.

Zapobieganie:
1./ zbiór w optymalnym terminie potwierdzony testami a nie tylko wizualnie;
2./ szybkie schładzanie owoców i ustalanie składu atmosfery w komorze;
3./ stosowanie 1-MCP, czyli SmartFresh, który ogranicza wystąpienie tzw. „czekolady”;
4./ montowanie w zwykłych chłodniach nowoczesnych urządzeń, które umożliwiają przechowywanie niskotlenowe;
5./ w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby skrócenie czasu przechowywania zanim wystąpi oparzelizna powierzchniowa (okresowo należy pobierać próbki owoców, przetrzymywać je w temperaturze pokojowej i sprawdzać, czy nie wykazują objawów choroby). Jeśli plamy już pojawiły się w komorze, to znaczy, że po jej otwarciu w ciągu kilkunastu godzin wystąpią także na innych owocach.
6./ umiarkowane nawadnianie przed zbiorem;
7./ właściwe ustawienie skrzyniopalet umożliwiające cyrkulację powietrza i bardziej ażurowe opakowania;

8./ zbilansowane nawożenie, zwłaszcza wapniowe.

Uwaga!
Oparzelizna powierzchniowa może być mylona z uszkodzeniami spowodowanymi przez nadmiar dwutlenku węgla w komorze przechowalniczej. Pierwsza z chorób fizjologicznych gwałtownie przybiera na sile w temperaturze pokojowej, druga – nie.

Powiązane artykuły

X