Oparzenia słoneczne owoców

W ostatnich latach ze względu na ocieplanie klimatu oparzenia słoneczne owoców zaczęły być coraz większym problemem nie tylko w krajach takich jak Hiszpania, Włochy czy USA, ale również w Polsce, gdzie w wielu sadach mamy do czynienia z uszkodzeniami spowodowanymi oparzeniami słonecznymi. Jak ochronić owoce przed uszkodzeniami? Zapraszamy do obejrzenia filmu:

Poparzenia słoneczne mogą występować, gdy letnie cięcie drzew odsłoni owoce lub gdy pogoda sprawia, że jabłka są narażone na silne działanie promieni słonecznych przed zbiorem. Najbardziej narażone są owoce w południowo-zachodniej części korony. Zdarza się, że w przypadku intensywnego plonowania, gałęzie wyginają się i odsłaniają owoce.

W wyniku poparzenia na owocach pojawiają się żółtobrunatne plamy o średnicy do 2,5 cm, które najlepiej są widoczne na odmianach o czerwonej i jasnej skórce. Taki plamy niewątpliwie dyskwalifikują owoce z handlu. Poparzeniu ulegają najczęściej owoce po zewnętrznej części korony, które ze względu na rozległy rumieniec mają potencjalnie największą wartość handlową.

Powodem oparzeń słonecznych może być również spadek efektywności zjawiska transpiracji, która polega na odparowywaniu przez drzewo wody pobranej z gleby. Parująca woda chłodzi owoce. Spadek jej efektywności może nastąpić poprzez brak wody w glebie, dlatego ważne, by nie dopuścić do zbytniego przesuszenia gleby w czasie upałów. Oprócz stresu wodnego poparzeniom owoców może również sprzyjać niska zawartość wapnia w owocach.

Powiązane artykuły

X