Wielu rejonach produkcji sadowniczej, od kilkudziesięciu a czasem nawet od ponad 100 lat sady rosną w monokulturze. Jedyne zmianowanie to zastępowanie sadów wiśniowych jabłoniowymi czy sadu jabłoniowego plantacją truskawek. Często jesienią karczowany jest stary sad a wiosna w tym samym miejscu rosną młode drzewa. Taka sytuacja niesie ze sobą wiele problemów, które z roku na rok się piętrzą. Z roku na rok większa jest presja chorób czy szkodników, coraz trudniej zwalczyć chwasty. Te czynniki są widoczne gołym okiem, jednak mało kto z nas zastanawia się co dzieje się z glebą w naszych sadach.

Przy braku zmianowania problemy z glebą będą narastać z roku na rok, na efekt zmęczenia gleby wpływ mają również czynniki pogodowe i częste anomalia: wielotygodniowe okresy bez opadów, często opady jeśli występują są gwałtowne i bardzo obfite, co negatywnie wpływa na strukturę gleby w naszym sadzie. Brak mrozów w ostatnich latach też nie wpływa korzystnie na glebę. Na warunki pogodowe nie mamy wpływu. Oczywiście w rejonach koncentracji sadowniczej gdzie cała technologia przystosowana jest do profesjonalnej produkcji owoców, nie realne jest wprowadzenie zmianowania i wprowadzenie do uprawy chociażby zbóż. Pyzatym wiele gatunków takich jak grusze czy borówka może w sprzyjających warunkach owocować bez straty jakości owoców przez ponad 20 lat. W tak długim okresie gleba jest intensywnie eksploatowana i nie jesteśmy w stanie zbyt wiele dla niej zrobić. Średnio w sadzie jabłoniowym wykonujemy ponad 30 zabiegów w ciągu jednego sezonu, co daje 600-800 zabiegów chemicznych w trakcie użytkowania sadu.

Gleba często daje nam sygnały, że dzieje się z nią coś nie tak:

 problemy stwarzają patogeny pochodzenia glebowego jak chociażby Phytophtora, która powoduje w sadach jabłoniowych pierścieniowa zgniliznę pnia, a w konsekwencji zamieranie drzew, podobnie jest w gatunkach jagodowych gdzie zamierają całe rośliny;

 zbyt słaby wzrost drzew, drzewa mają krótkie przyrosty i wymagają długiego czasu na wejście w pełne owocowanie;

 pojawianie się niedoborów na liściach czy owocach pomimo stosowanego nawożenia doglebowego.

Dobrą praktyką jest wysiewanie poplonów pomiędzy nasadzeniami, pozwala to dostarczyć próchnice do gleby, poprawia napowietrzenie, w zależności od wysianych gatunków może również mieć działanie fitosanitarne. Rosnącym drzewom i krzewom możemy dostarczać nawozy organiczne, ale ich dostępność jest ograniczona a ich rozkładanie kłopotliwe.

Jesień to dobry czas na zadbanie o glebę. Wtedy ograniczmy wykonywanie zabiegów chemicznych a organizmy pozytywnie oddziałujące na strukturę gleby mogą spokojnie się namnażać. Zabieg preparatem Amalgerol Essence, który dzięki zawartości miedzy innymi aktywnego węgla, wyciągów z roślin, tworzy korzystne warunki w glebie dla rozwoju pożytecznych bakterii i grzybów. Pozwala to na poprawę struktury gleby, co pozwala na lepszą retencję wody w glebie a korzenie roślin mogą szybciej przerastać w głąb gleby.

IMG 20200924 141117 2

Efektem działania mikroorganizmów jest również wzrost zawartości próchnicy i powiększenie kompleksy sorpcyjnego, które są magazynem składników odżywczych w glebie. Stosowanie Amalgerolu przyśpiesza rozkład resztek roślin na których mogą zimować patogeny. Amalgerol to produkt Austryjackiej firmy uznany od wielu lat przez rolników i sadowników w całej Europie. W sadach najlepsze efekty w postaci poprawy jakości gleby daje jesienne stosowanie. Produkt ten należy stosować formie prysku na glebę, jeżeli stosujemy go tylko w pasy herbicydowe – tam gdzie gleba jest najbardziej zniszczona dawka to 2-3 l/ha sadu. Rośliny sadownicze mają bardzo rozgałęzione korzenie które znajdują się na całej powierzchni sadu, warto więc jeśli jest taka możliwość zastosować na całej powierzchni w dawce 3-4 l/ha, taka aplikacja wskazana jest zwłaszcza w kwaterach po usuniętym sadzie.

Warto zadbać o glebę bo im lepsza kondycja w jakiej ją utrzymujemy tym lepsze warunki do wzrostu mają rośliny, dzięki czemu lepiej plonują.

Hubert Konarski, Agrii

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection