Eksport polskiego koncentratu jabłkowego jest znacznie wyższy niż w roku ubiegłym. Polska wyeksportowała ponad 29 000 ton koncentratu jabłkowego we wrześniu tego roku, w porównaniu do 24 640 ton we wrześniu 2018 roku.

Produkcja koncentratu jabłkowego w tym sezonie w Polsce była znacznie mniejsza, głownie z powodu warunków atmosferycznych. Mimo tego, Polska wyeksportowała ponad 29 000 ton koncentratu jabłkowego we wrześniu tego roku, w porównaniu do 24 640 ton we wrześniu 2018 r.

Mimo znacznie mniejszej produkcji, duże zapasy koncentratu z ubiegłego sezonu wystarczą do nowego roku. Mieszanie koncentratów z dwóch sezonów jest powszechną praktyką i zapewnia dobre marże. Zwłaszcza biorąc  pod uwagę ubiegłoroczny, niemalże darmowy surowiec w nieograniczonych ilościach.

Eksport we wrześniu 2019 roku (w nawiasie wolumen z września ubiegłego roku):

Niemcy                     9690 ton (12 490 ton)

Wielka Brytania        7520 ton (2 135 ton)

Holandia                  2465 ton (2225 ton)

USA                       2130 tonami (980 ton)

Sprzedaż koncentratu jabłkowego do USA jest także znacznie wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Większy i jak się prognozuje rosnący wolumen eksportowy do Stanów Zjednoczonych jest znaczący dla naszego przemysłu przetwórczego, ponieważ oznacza, że nadal jesteśmy konkurencyjni w stosunku do chińskiego koncentratu. Pomimo wyższej ceny, w połączeniu z cłem, to nasz towar jest nadal nieco tańszy na amerykańskim rynku.

Koncentrat jabłkowy znacznie staniał w Polsce. Ma obecnie atrakcyjną cenę w USA, wynoszącą około 1 000 EUR za tonę (1100 USD za tonę).

Najnowsze komentarze