Z przykrością zawiadamiam w ten przedświąteczny wieczór o tragicznym wypadku, do jakiego doszło w chłodni jednego z gospodarstw w gminie Warka. Niespełna 30-letni sadownik od kilku lat samodzielnie prowadzący gospodarstwo zginął po otwarciu komory chłodniczej. To nie pierwszy wypadek w tym gospodarstwie. W mojej pamięci tragicznie zmarły zapisał…Czytaj więcej: Niewidzialne niebezpieczeństwo w KA i ULO Dodaj komentarz

Włoscy naukowcy w ramach projektu Isafruit prowadzą doświadczenia z zacienianiem, które powoduje przerzedzanie zawiązków. Ograniczenie dostępu światła hamuje wzrost owoców przy zachowaniu wydłużania pędów. W doświadczeniach (Grappadelli; 2007) porównywano przerzedzanie chemiczne i 30-37-dniowe (90% drzewa) zacienianie z kontrolą. Osłanianie przez…Czytaj więcej: Nowe sposoby przerzedzania Dodaj komentarz

Wybór i różnorodność odmian truskawek może stanowić atut w produkcji i zbycie owoców. Po pracach hodowlanych, selekcji nowych odmian i wstępnych badaniach nadchodzi kolejny etap -  obserwacje i testowanie w warunkach polowych lub pod osłonami. W rodzinnym ośrodku…Czytaj więcej: Truskawki - odmianowe nowości Dodaj komentarz

Dość wysokie temperatury w dzień skłaniają do refleksji, czy aby nie pora na stosowanie środków olejowych. Doktor Alicja Macieisak z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach mówi, że należy jeszcze poczekać. Dopiero rozpoczęło się pękanie pąków kwiatowych, a zabieg środkami olejowymi najlepiej wykonać na początku zielonego pąka. Kiedy…Czytaj więcej: Jeszcze nie pora na środki olejowe Dodaj komentarz

W Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (ISK) na bieżąco śledzony jest rozwój zarodników workowych parcha jabłoni. To podstawa w walce ze skutkami wiosennych wysiewów. W tej chwili wiele wskazuje, że niekonieczny będzie zabieg przed Świętami Wielkanocnymi, a dopiero tuż po nich. Ostatecznie informację tę potwierdzą badania wykonane…Czytaj więcej: Pierwszy zabieg – raczej po Świętach! Dodaj komentarz

Przed kryzysem eksport owoców i warzyw do Dubaju zwiększał się o 12% rocznie i o 40% pod względem wartości. W 2007 roku, najlepszym pod tym względem, zakupiono aż 4 miliony ton produktów sadowniczych i warzywniczych. Wzrost nastąpił na skutek przyrostu demograficznego, zwiększenia zainteresowania turystów tym rejonem świata oraz poprawą stopy…Czytaj więcej: Eksportowe eldorado Dodaj komentarz

19 marca 2010 roku Barbara i Leszek Przybytniakowie z Uleńca w powiecie grójeckim oraz Joanna i Dariusz Piotrowscy z Byk powiat  Biała Rawska zostali wyróżnieni w ogólnopolskim konkursie Rolnik – Farmer Roku. Minister Rolnictwa Marek Sawicki osobiście wręczył im nagrodę – złote jabłko.  W uroczystości uczestniczyli również…Czytaj więcej: Złote jabłka rozdane Dodaj komentarz

Odmianę gruszy ‘Rocha’ uprawia się na 10 tys. ha, w większości na zachodzie Portugalii. Sprzedawana jest głównie w sieci sklepów Biedronka. Dobrze znosi transport i dlatego podejmowane są nowe próby eksportu do Brazylii, Kanady, Rosji i krajów azjatyckich. Znana jest już w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Francji. Trzy firmy (Granfer,…Czytaj więcej: ‘Rocha’ – portugalski hit eksportowy Dodaj komentarz

W produkcji czereśni jednym z problemów jest zbyt mała średnica owoców. Naukowcy z Francji ustalili na podstawie badań porównawczych miedzy przerzedzaniem chemicznym, mechanicznym i ręcznym, że ten ostatni sposób pozbywania się nadmiaru owoców skutecznie i precyzyjnie poprawia wielkość czereśni. Przerzedzanie ręczne przeprowadzane jest  w maju…Czytaj więcej: Ręczne przerzedzanie czereśni Dodaj komentarz

Oszczędności w wydatkach na siłę roboczą skłaniają do mechanizacji nawet tak precyzyjnych prac jak cięcie drzew. W niektórych krajach pojawiają się nasadzenia prowadzone w formie ścian owoconośnych. Latem tnie się w ten sposób jabłonie, śliwy odmian deserowych, natomiast zimą orzechy i pozostałe śliwy. Urządzenia są polecane także w przypadku…Czytaj więcej: Zimowe i letnie cięcie maszynowe Dodaj komentarz

Ostatnie ogłoszenia