Odmiany jabłoni dla alergików

Niewiele osób wie, że jabłka wywołują reakcje alergiczne u 8% europejczyków. Dowiedziono, że odpowiedzialne są za to występujące w ich składzie białka, które układ odpornościowy błędnie odczytuje jako szkodliwe. Podobne alergeny obecne są w pyłku brzozy, traw oraz w orzechach laskowych, dlatego wymienione alergie często łączą się ze sobą. Do objawów należą m.in. świąd okolicy ust, pieczenie języka, podrażnienie gardła, czerwone plamki na języku, nierzadko chrypka. Mogą wystąpić też stany zapalne jelit m.in. nudności i biegunka. Co ciekawe, bardzo duży wpływ na zawartość problematycznego białka ma czas przechowywania owoców. Im dłuższy, tym szkodliwego białka jest więcej. Nad problemem pochyliło się Bawarskie Centrum Owoców (Bavarian Fruit Center) w Hallbergmoos – niemiecki ośrodek specjalizujący się w eksperymentalnych odmianach drzew owocowych. W swojej ofercie proponuje on odmiany jabłoni łagodne dla alergików. Do wyboru są stworzone przez Dr Michaela Neumüllera dobrze tolerowane: ‘Baya® Marisa’, ‘Gräfin Goldach®’ oraz ‘Sonnenglanz®’.

‘Baya® Marisa’

Wyhodowano ją ze skrzyżowania ‘Weirouge’ oraz ‘Zuchtklon 166’. Jest to pierwsza odmiana o ogniście czerwonej skórce i równie czerwono zabarwionym miąższu. Siła wzrostu od średniej do silnej, przyrosty także średnie. Wydajność owocowania stabilna i na bardzo dobrym poziomie, zawiązki wymagają przerzedzania. Dojrzewa tydzień po Gali. Owoce okrągłe, średnie i duże (+65). Smak ma wyjątkowo świeży i orzeźwiający (dla osób lubiących odmiany słodkie, może się wydać lekko kwaskowy). Średnio podatna na choroby. Dobrze się przechowuje. Brix na poziomie 13,5. Należy pamiętać, aby nie zebrać zbyt wcześnie owoców. Warto wiedzieć także, że owoce z młodych drzew mogą mieć mniej intensywny kolor. Doskonała do ciast i na sok.

‘Gräfin Goldach®’

Odmiana została uzyskana z połączenia ‘Rubinette’ z ‘Pomona’. Polecana dla producentów sprzedających jabłka na rynkach i straganach ze względu na wyjątkowo okazały wygląd. Wzrost średnio silny. Nie wymaga mocnego cięcia, reklamuje się ją jako odmianę polecaną do cięcia mechanicznego. Plonuje regularnie i wysoko. Aby osiągnąć szczególnie duże owoce, radzi się ją mocno przerzedzać. Zbiór 10 dni po Gali, przydatność do spożycia osiąga w październiku. Dobrze znosi przechowywanie. W KA jakość utrzymuje do kwietnia, w ULO lub z SmartFresh do czerwca. Brix – 13,5.

‘Sonnenglanz®’

Skrzyżowanie ‘Pinovy’ oraz ‘Topaza’. Na początku rośnie średnio silnie, później słabo. Także polecana do mechanicznego cięcia. Wymaga przerzedzania, ale owocuje niezawodnie i bez przemienności. Gotowa do zbioru 5 dni po Golden Delicious. Skórka ma piękny, cytrynowy kolor (zielona jedynie przy kielichu). Owoc twardy i chrupiący, wyjątkowo odświeżający, z racji na wyraźnie wyczuwalny cytrusowy aromat. Jest to odmiana konkurencyjna dla zielonych owoców. Jej zaletą jest wyjątkowa odporność na ordzawienia. Bardzo trwała w przechowywaniu (do lipca po użyciu środka z 1-MCP). Wysoki poziom kwasowości (6 – 8 g/l). Brix wynosi 13,5 – 14,5.

 

Powiązane artykuły

X