Interpoma 2010

 Interpoma w Centrum Kongresowym Targów Bolzano już prawie zakończona (4–6 listopada 2010 roku). Siódma edycja imprezy na temat przechowywania jabłek i obrotu handlowego nimi pod hasłem „Jabłko w świecie” okazuje się kolejnym sukcesem, a Bolzano powoli staje się...

Jakie będzie sadownictwo w 2020 roku?

Amerykańscy futuryści zastanawiali się nad przyszłością sadownictwa. Przypuszczają, że z popytem na owoce nie powinno być problemów, gdyż na naszej planecie mieszkać będzie wtedy 7,6 mld osób, a samych Stanach Zjednoczonych – 341 mln. Problemem będą choroby cywilizacyjne,...

Gorsza jakość włoskich winogron

Intensywne opady deszczu w ostatnich dniach w Apulii i Sycylii, spowodowały pogorszenie jakości winogron. Rozwijają się choroby i nie można takich owoców wprowadzić do obrotu. Wciąż jeszcze można kupić winogrona, ale znacznie zmniejszyła się oferowana ilość.   Źródło: fruchtportal.de, Buonvicini   Czytaj więcej: Gorsza jakość włoskich...

Pożegnanie Jozefa de Costera

Jozef de Coster w wieku 80 lat w sobotę 23 października 2010 roku odszedł do wieczności. Wniósł ogromny wkład w lepsze poznanie i rozwój sektora produkcji owoców. Zapamiętamy zostanie jako człowiek, który umieścił belgijskie sadownictwo na mapie Europy i stał się jego twarzą. Źródło: EFM   Czytaj więcej: Pożegnanie Jozefa de Costera Dodaj...

Jabłko, owoc egzotyczny w Afryce?

Wydawać by się mogło, że Afryce produkuje się głównie cytrusy i inne owoce egzotyczne. Okazuje się, że także jabłka, gruszki i winogrona dojrzewają przy dźwięku wuwuzele. Sezon 2010 był wyjątkowo niekorzystny dla uprawy jabłoni, najgorszy od 5 lat. Przewidywany jest...

Owoce z Brazylii raczej nie u nas

Brazylia jest trzecim co do wielkości producentem owoców po Chinach i Indiach. Warunki klimatyczne i dostępność wody pozwalają produkować je cały rok w ilości przekraczającej 42,5 mln ton. Brazylia dostarcza głównie: fig, cytrusów, papai, ananasów i melonów. Owoce są...

Jak pomagają powodzianom inni?

W czasie kiedy Polacy borykali się ze skutkami powodzi, podobne zniszczenia nastąpiły 15 i 16 czerwca 2010 r. w Var na południu Francji. Oberwanie chmury i niezwykle szybko wzbierające rzeki zniszczyły 446 gospodarstw w tym departamencie. Sytuacja w regionie z dnia...

Kontrola marż

Francuski minister rolnictwa, Bruno Le Maire, poinformował, że utworzony ponad rok temu urząd kontrolera cen i marż z końcem września tego roku został wzmocniony przez nowe rozporządzenia prawne, co uczyni go bardziej operatywnym. Działa on w otoczeniu ministerstwa...

Mniej owoców z Chile

Niekorzystne warunki pogodowe (przymrozki) obniżyły zbiory owocow w sezonie 2010/2011 w Chile. Najbardziej ucierpiały pestkowe oraz winogrona.Tegoroczna sprzedaż za granicę też będzie mniejsza o około 3% i wyniesie niespełna 2,5 mln ton, w sezonie 2008/09 wyeksportowano 2,4 mln ton. Źrodło: FAMMU/FAPA, Foodnews   Czytaj więcej: Mniej owoców z...

Zrównoważony rozwój sadownictwa ekologicznego

Pojęcie sadownictwa ekologicznego opiera się we Francji na trzech filarach, co producenci owoców chcą uświadomić konsumentom: 1.    Środowiskowym – produkcja ekosadownicza opiera się na poszanowaniu środowiska naturalnego. Jakość owoców i spełnienie norm kontrolnych z poszanowaniem zdrowia producentów...

Jabłka na salonach

We Francji tęgie głowy zastanawiają się jak pomóc sadownikom i eksporterom. Konferencję prasową na temat kondycji sektora owocowo-warzywnego zorganizowano we Francji w Pałacu Burbonów. Obecni byli przewodniczący Grupy Badawczej ds. owoców i warzyw Zgromadzenia Narodowego,...

Opal – nowa odmiana jabłoni

'Opal cov' powstał ze skrzyżowania odmian ‘Golden Delicious’ i ‘Topaz’ w stacji Pugere we Francji. Z wyglądu podobny do pierwszej z wymienionych. Po przodkach odziedziczył skłonność do ordzawiania się. Na owocach pojawia się niekiedy ciemniejszy rumieniec. W warunkach...

Minijabłka

Czegóż to nie zrobią producenci owoców, aby poprawić swoją kondycję finansową? Są nawet w stanie rozpocząć produkcję jabłek wielkości czereśni. Co więcej we Francji stworzyli stowarzyszenie pod nazwą Sicoly specjalizujące się w produkcji jabłek ozdobnych wykorzystywanych w...

Jak Brytyjczycy ograniczają choroby truskawek?

Brytyjscy plantatorzy truskawek, planując jesienne nasadzenia, myślą o zwalczeniu chwastów oraz ograniczeniu chorób i szkodników przez sterylizację gleby. Dezynfekcja ziemi przed założeniem plantacji truskawki optymalizuje plon w następnym sezonie bez większego zagrożenia, że progi pozostałości środków chemicznych zostaną przekroczone....

Perfekcyjny ‘Rubens’ z Wielkiej Brytanii

Producenici odmiany jabłek ‘Rubens’ mają nadzieję, że w tym roku plon będzie wyższym a owoce smaczniejsze, gdyż w tym roku panują sprzyjające tej odmianie warunki pogodowe – dużo słońca latem, zimne noce jesienią, dlatego jabłka są smaczne i pięknie wybarwione....

Czereśniowe sady Anjou

Francuzi w ramach dywersyfikacji produkcji poza orzechami stawiają również na czereśnie. Grupa producencka Vergers d'Anjou (Sady Anjou) w 2010 roku wyprodukowała 290 ton i najprawdopodobniej w przyszłości produkcja zwiększy się owoców tego gatunku. Czereśnie, 360 ton owoców...
X