Badania niedoborów składników pokarmowych w glebie i roślinach

Najważniejszym celem produkcji rolniczej i ogrodniczej jest uzyskanie plonów o pożądanej jakości konsumpcyjnej lub przetwórczej i przechowalniczej. Wiele czynników decyduje o sukcesie uprawy. Jednym z ważniejszych jest gleba. Jej właściwości fizyczne, chemiczne oraz biologiczne...

Przetwórcy i grupy, dwie strony medalu

Zarząd Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (SPOiW) zapytuje w liście otwartym do premiera D. Tuska:„Dlaczego polski Rząd decyduje się na niszczenie zakładów przetwarzających owoce i warzywa?Czy Rząd jest zainteresowany losem dziesiątek tysięcy ludzi tam zatrudnionych, którzy stracą pracę?Czy (...) stać nasze państwo na...

Nawożenie narzędziem poprawy jakości plonu

Na plonowanie roślin i jakość plonów wpływa wiele różnych czynników. Do najważniejszych można zaliczyć potencjał plonowania wynikający z kondycji roślin i prawidłowego wykształcenia organów, stopień odżywienia roślin we wszystkich fazach rozwojowych, odporność roślin na...

Budujemy populację owadów zapylających

Sześć lat temu, pod koniec 2006 roku zainicjowano kampanię „Ochrona roślin bezpieczna dla pszczół”, skierowaną do szerokiego grona rolników i ogrodników. Jej celem była edukacja dotycząca roli i znaczenia pszczół dla prawidłowego rozwoju roślin i ich plonowania. Głównym...

Loteria "Pełna gama nawozów płynnych"

2 stycznia 2013 r. wystartowała Loteria Promocyjna pod nazwą "PEŁNA GAMA NAWOZÓW PŁYNNYCH". Loteria przeznaczona jest dla nabywców nawozów płynnych (z kompleksem biostymulującym) oferowanych w promocji przez firmę Timac Agro Polska. Nawozy biorące udział w loterii to:...

Odżywianie roślin i gleby

Gleba to podstawowy warsztat pracy rolnika. Nie służy ona tylko zaspokajaniu potrzeb pokarmowych roślin, jej kondycja warunkuje efektywność produkcji. Źle zarządzana ulega degradacji. Warto dbać zarówno o odżywianie plantacji, jak i o naturalny potencjał plonotwórczy gleb....

Jest to antyreklama jabłek?

W naszym kraju w ciągu ostatnich 10 lat spadło spożycie jabłek z 23 do 16 kg na mieszkańca. Spożycie spada nie tylko w Polsce, lecz w także krajach, gdzie aktywnie promuje się i różnymi sposobami zachęca się do większego spożycia jabłek, podkreślając walory zdrowotne.   Inaczej jest w naszym kraju. W skromnym zakresie zaczęła...

Doradztwo rolnicze, czy je zmienić?

Nowa ustawa z 16 listopada 2012 r. na temat doradztwa rolniczego weszła w życie 31 grudnia 2012 r. Wprowadza ona kilka zmian:1./ Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego (WODR) będą podlegać zarządowi województwa, a nie sejmikowi wojewódzkiemu, jak dotychczas;2./ będzie możliwość zewnętrznego dofinansowania bieżącej działalności...

Antonio Carraro dostępne w Polsce

Antonio Carraro to marka ciągników specjalistycznych włoskiej produkcji. Charakterystyczne czerwone barwy i ciekawa linia nadwozia nowoczesnych maszyn to główne znaki rozpoznawcze włoskich sadowników.Główna siedziba Antonio Carraro usytuowana jest w północno-wschodnich Włoszech. Firma została założona w 1910 roku...

Jakość owoców według konsumentów

Profesor Eberhard Makosz podał, że krajowe spożycie jabłek od 2008 roku spadło z około 25 do 15-16 kg na mieszkańca. To dla polskich sadowników czerwona kartka. Tak wiele mówi się o jakości owoców i rzeczywiście jest ona coraz lepsza. Niektórzy szukając przyczyn...

Co symbolizuje jabłko na choince?

W sklepach wybór ozdób choinkowych ogromny. Trudno oderwać oczy… Od kiedy ubierano drzewko, jakie ozdoby bożonarodzeniowe wieszano na iglastych gałązkach? I skąd ta tradycja? Zwyczaj ubierania drzewka przed Bożym Narodzeniem przywędrował do Polski w czasie zaborów z Niemiec na tereny będące pod ich...

Skarby morza

Był sobie człowiek…Ponad pięćdziesiąt lat temu, pewien Francuz, Pan Daniel Roulier – miał pomysł: jak wykorzystać skarby oceanów (tak zwykło się nazywać algi morskie) dla szerszego ogółu, wzorem tych którzy przez setki lat korzystali z nich zbierając je na plażach...

Nawozy – składniki pokarmowe dziś to za mało!

Na rynku pojawia się coraz więcej nawozów, które nie tylko wzbogacają glebę w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin, zapobiegają ewentualnym niedoborom tych składników, ale spełniają dodatkowe funkcje – poprawiają odżywienie roślin aktywując pobieranie i transport...

W jakich warunkach przechowywać poszczególne odmiany jabłek?

Jakość owoców po przechowywaniu zależy między innymi od warunków, jakie panują w komorze: stężeń gazów i temperatury. Wśród odmian są bardziej i mniej kłopotliwe, o różnych wymaganiach co do tych dwóch czynników. Należy zapoznać się z nimi przed włożeniem jabłek do...

O czym pamiętać, określając termin zbioru?

Termin zbioru owoców jest integralną częścią przechowywania – mówił prof. Kazimierz Tomala podczas spotkania z grupami doradczymi zorganizowanego przez ZZO Warka. Nie zawsze test skrobiowy jest miarodajnym narzędziem w ocenie dojrzałości zbiorczej. Jeśli przed zbiorem...

Jakość przede wszystkim! Podsumowanie cyklu konferencji sadowniczych

Listopad i grudzień to tradycyjny czas spotkań sadowników podczas cyklu konferencji i seminariów, które podsumowują miniony sezon i przygotowują producentów owoców do następnego. Celem spotkań jest integracja środowiska sadowniczego, wymiana poglądów i doświadczeń. Tematyka...
X