Francuskie sadownicze instytuty naukowe GRAB i Citifl prowadziły prace nad wykorzystaniem gotowanej wody o wysokiej temperaturze do zabezpieczania jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Według wstępnych badań kąpiel owoców po zbiorze zabezpiecza przed chorobami wywołanymi przez gatunki z rodzaju Monilinia, Penicillium, Botritis, Gloeosporium. Prawdopodobnie zakres badań zostanie poszerzony o orzechy oraz szkółkarstwo.
Najlepiej byłoby połączyć wstępne sortowanie owoców z zabezpieczaniem owoców wodą o wysokiej temperaturze i ich myciem.
Taka metoda ograniczania chorób przechowalniczych polecana może być w produkcji ekologicznej i integrowanej.
Źródło: Reussirfl, Francois Warlop
 

Powiązane artykuły

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X