Od lat niekwestionowane miejsce w sadownictwie

zajmują nawozy dolistne. Doradcy mówią jednak, że nie zawsze zasadne jest ich stosowanie.
Nawozy naniesione na liście muszą być rozpuszczone w roztworze wodnym, aby zostały pobrane. Jeśli wilgotność powietrza jest bardzo niska, co ma miejsce latem w wysokich temperaturach, ciecz szybko paruje, a nawóz nie zostanie wchłonięty. Jeśli zbyt długo znajduje się na powierzchni owocu w formie nierozpuszczonego związku, może spowodować ordzawienie.
Bez obaw stosuje się wszystkie nawozy dolistne w temperaturze poniżej 20°C. Jeśli wynoszą one 20-24°C - tylko dolistne płynne i w formie chelatów, jeśli 24-28°C - wyłącznie zchelatowane, a powyżej nie powinno się wcale nimi opryskiwać.
Źródło: A. Fura
 

Powiązane artykuły

Bezpieczne przechowywanie środków ochrony roślin

Jak szybko spisać sad?

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X