Jakość owoców po przechowywaniu zależy między innymi od warunków, jakie panują w komorze: stężeń gazów i temperatury. Wśród odmian są bardziej i mniej kłopotliwe, o różnych wymaganiach co do tych dwóch czynników. Należy zapoznać się z nimi przed włożeniem jabłek do komór chłodniczych, aby odpowiednio połączyć odmiany. Poniżej zamieszczono slajdy z wykładu prof. Kazimierza Tomali  ze spotkania zorganizowanego przez ZZO Warka, zawierające informacje na temat przechowywania kilku odmian jabłoni.

przechowywanie1przechowywanie2

Powiązane artykuły

Bezpieczne przechowywanie środków ochrony roślin

Jak szybko spisać sad?

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X