Producenici odmiany jabłek ‘Rubens’ mają nadzieję, że w tym roku plon będzie wyższym a owoce smaczniejsze, gdyż w tym roku panują sprzyjające tej odmianie warunki pogodowe – dużo słońca latem, zimne noce jesienią, dlatego jabłka są smaczne i pięknie wybarwione. Owoce zawierają w tym roku wyjątkowo dużo cukrów i zapewne jeszcze…Czytaj więcej: Perfekcyjny ‘Rubens’ z Wielkiej Brytanii Dodaj komentarz

Rosja jest trzecim co do wielkości rynkiem eksportowym w Europie odbierającym owoce z Chile. Znaczna ilość trafia do Sankt Petersburga. Część do Niemiec i Holandii, a stamtąd do Rosji. Eksport świeżych owoców z Chile do Rosji wzrósł o 27,7% w tym roku i osiągnął ponad 100 tys. ton. Są to głównie winogrona (41%), zielone jabłka (20%), czerwone…Czytaj więcej: Wzrost eksportu owoców z Chile do Rosji Dodaj komentarz

Przedsiębiorstwo Nasz Owoc Sp. z o.o. zostało członkiem wspierającym Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. W sezonie 2010/2011 planowana jest daleko idąca współpraca w zakresie dostaw owoców i warzyw na rynek ukraiński, a głównym partnerem będzie właśnie Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. Źródło:…Czytaj więcej: Współpraca ponad granicami Dodaj komentarz

Podczas otwarcia XLVI Ogólnopolskiej Naukowej Konferencji Sadowniczej „Nauka praktyce” zastępca dyrektora Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa (ISK) im. S. Pieniążka prof. dr hab. Edward Żurawicz poinformował zebranych o połączeniu ISK z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach. 16 września 2010 roku minister MRiRW wydał rozporządzenie…Czytaj więcej: Już wkrótce Instytut Ogrodnictwa Dodaj komentarz

30 września 2010 roku rozpocznie się nabór wniosków o udzielenie wsparcia na odbudowę gospodarstw zniszczonych przez powodzie – podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Straty w gospodarstwach sadowniczych również były ogromne w niektórych regionach, szczególnie w okolicach Sandomierza. W innych okolicach najcześciej…Czytaj więcej: Uwaga sadownicy poszkodowani przez powódź! Dodaj komentarz

Francuskie sadownicze instytuty naukowe GRAB i Citifl prowadziły prace nad wykorzystaniem gotowanej wody o wysokiej temperaturze do zabezpieczania jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Według wstępnych badań kąpiel owoców po zbiorze zabezpiecza przed chorobami wywołanymi przez gatunki z rodzaju Monilinia, Penicillium, Botritis, Gloeosporium.…Czytaj więcej: Termoterapia owoców Dodaj komentarz

Informujemy, że od 38. tygodnia 2010 r. (tj. od 21 września 2010 r.) obowiązuje w państwach sygnatariuszach umowy celnej - Rosja-Białoruś-Kazachstan - uchwała z poprawką nr 341 (zatwierdzoną 17 sierpnia 2010 r.), dotycząca m.in. zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP = MRL) pestycydów w surowcach i produktach żywnościowych. W…Czytaj więcej: Kaptan – dopuszczony w produktach żywnościowych Dodaj komentarz

Nieurodzaj w Europie spowodował wzrost ceny surowców. To niekorzystna sytuacja dla przetwórców. Od początku roku cena koncentratu jabłkowego wzrosła z 800 euro/t do 1300 euro/t. Źródło: www.portalspozywczy.pl, Magdalena Brzózka,   Czytaj więcej: Wzrost ceny koncentratu na rynkach światowych Dodaj komentarz

Preferencyjne stawki podatku m.in. na niektóre owoce wzrosną od 1 stycznia 2011 r. z 3 do 5%, ale na żywność przetworzona spadną. Wynika to z wygaśnięcia derogacji, którą Polska wywalczyła w Traktacie Akcesyjnym. Początkowo Komisja Europejska pozwoliła nam stosować stawkę 3% przez trzy lata do końca 2007 r., później przedłużono ten okres do końca…Czytaj więcej: Niektóre owoce ustawowo droższe od 2011 roku Dodaj komentarz

Francuzi w ramach dywersyfikacji produkcji poza orzechami stawiają również na czereśnie. Grupa producencka Vergers d'Anjou (Sady Anjou) w 2010 roku wyprodukowała 290 ton i najprawdopodobniej w przyszłości produkcja zwiększy się owoców tego gatunku. Czereśnie, 360 ton owoców tego gatunku, sprzedawane są przez biuro sprzedaży Dolina Loary (Val de…Czytaj więcej: Czereśniowe sady Anjou Dodaj komentarz

Ostatnie ogłoszenia