Sadownicy wielokrotnie, chcąc przyspieszyć dojrzewanie gruszek, stosują różne metody. Technologia opracowana w CMI (Columbia Marketing International) przetestowana została dla gruszek ‘Anjou’.
Dojrzewanie wstępne polega na ogrzewaniu powietrza w komorze, gdzie znajdują się gruszki na paletach, a następnie stosowany jest przez kilka godzin etylen, naturalny czynnik powodujący dojrzewanie (jest stosowany w dojrzewalniach bananów). Później gruszki są ponownie przewożone do chłodni na 2–3 dni. Cały proces dojrzewania powinien trwać nie dłużej niż 5 dni.
Gdy owoce trafiają na półki sklepowe, gdzie temperatura jest znacznie wyższa, szybko uzyskują pełnię smaku, gdyż proces został już zainicjowany. Wstępnie dojrzewane gruszki powinny mieć specjalne opakowania, aby konsumenci w pełni mogli docenić ich walory konsumpcyjne.
Źródło: www.cmiapples.com
 

Komentarze  

0 #2 Guest 2020-12-10 15:13
Cytuję Guest:
Posiadam duże doświadczenie w dojrzewaniu i budowie dojrzewalni bananów. Chętnie podejmę się współpracy przy dojrzewaniu gruszek.

Cytuję Guest:
Posiadam duże doświadczenie w dojrzewaniu i budowie dojrzewalni bananów. Chętnie podejmę się współpracy przy dojrzewaniu gruszek.

Proszę o kontakt 726404954
Cytować
0 #1 Guest 2016-07-30 05:00
Posiadam duże doświadczenie w dojrzewaniu i budowie dojrzewalni bananów. Chętnie podejmę się współpracy przy dojrzewaniu gruszek.
Cytować

Powiązane artykuły

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X