Ifored to międzynarodowy pięcioletni projekt badawczy, którego celem jest upowszechnienie nowych odmian jabłoni o barwnym miąższu. Uczestniczą w nim producenci owoców i przedstawiciele organizacji handlowych z pięciu kontynentów, którzy widzą zainteresowanie konsumentów nabywaniem tego typu owoców. Partnerom projektu Ifored będzie podlegać 40 tys. ha sadów jabłoniowych o łącznej produkcji 2 mln ton owoców. Zgromadzili się w październiku we Francji, aby powołać międzynarodowe gremium, wybrać obiektywnych przedstawicieli, którzy wyszukają, a następnie zajmą się sprzedażą i marketingiem owoców o czerwonym miąższu. 
Ifored bazuje na 20-letnich doświadczeniach International Fruit Obtention (IFO), wyspecjalizowanej w hodowli innowacyjnych odmian. Powstaje unikalny projekt, którego prezesem jest Bruno Essner.  
 
Odmiany o czerwonym miąższu uczestniczące w projekcie powstały w wyniku tradycyjnego krzyżowania, bez nowoczesnych metod biotechnologicznych. Wśród wytypowanych  znajdują się odmiany jabłoni o różnych walorach smakowych (od kwaśnych po bardzo słodkie) i różnym stopniu zabarwienia miąższu (od 30-100% różowej barwy). Kolor skórki owoców może być czerwony, pomarańczowy, żółty lub wielobarwny w zależności od odmiany. 
Zbiór jabłek o kolorowym miąższu rozpoczyna się na tydzień przed Galą a kończy z Cripps Pink.
 
Źródło: „Ifored lance la pomne a chair rouge”, Reussir Friuts & Legumes, 2012, n 323, s. 64

Powiązane artykuły

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X